Tarjányi Péter: az Ukrán hadsereg átverte a világot…..

Az orosz-ukrán háború kapcsán rendkívüli hír, hogy Kijev erői a friss információk alapján sikereket érnek el Kelet-Ukrajnában. Álláspontom szerint az elmúlt másfél hónapban az ukrán hadsereg tudatosan félrevezette valódi tervei vonatkozásban a világot – írta Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő közösségi oldalán.

Valójában nem Dél-Ukrajnára fókuszálták fő ellentámadásukat, hanem Kelet-Ukrajnára

Mint ismeretes nyár közepe óta minden fórumon arról beszélt Kijev, hogy Herszon térségében akarnak területeket visszafoglalni. Ennek volt is valóságalapja, hiszen azon a részen egy 15-20 ezres orosz erőt sikerül utánpótlási szempontból elvágniuk azzal, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközeikkel szétlőtték a Dnyeper hídjait illetve tömegesen megsemmisítettek orosz logisztikai központokat.

A Kreml emiatt elhitte, hogy Ukrajna erre a területre összpontosít és komoly erőket vont el Kelet-Ukrajnából meggyengítve így ottani erőit.

A félrevezetés működni látszik

mivel az elmúlt 24 órában Kelet-Ukrajnában 50 km-es mélységben behatolt az orosz vonalak mögé az ukrán hadsereg és több települést visszafoglalt. Bataklija irányából most már Izjum a fő cél, és

ha tovább is ilyen ütemben halad az ukrán haderő több orosz egység komoly bajba kerül.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy Oroszország elvesztette a háborút,

de már ez a részsiker is presztízsveszteség a Kremlnek, hiszen a kisebb ukrán erő már nemcsak védekezésre képes, hanem mint látható támadásra is. Nyilván Moszkva próbálja majd az áttörést zárni és ellentámadással megállítani az ukrán erőket így

az elkövetkező 48-72 óra kritikus Kijev számára.

Kérdés mekkora az ukrán támadás tartaléka illetve képes-e tartani Kijev a napi több 10 km-es támadási ütemet? Azonban az eddigiek alapján kijelenthető,:

minden olyan szakértői állítás hamis volt, amely arról beszélt, hogy Ukrajna nem képes összehangolt, összfegyvernemi támadás végrehajtásara. Mint láthatjuk nagyon is…

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

Friss!

Az orosz RIA Novosztyi hírportál tette ki az alábbi videót, azzal a kommentárral, hogy

„az orosz védelmi minisztérium katonákat és páncélozott járműveket csoportosít át Harkiv megyében.”

Orosz források szerint a járművek Kupjanszk és Izjum város felé mennek: ez két olyan stratégiai fontosságú ukrán település, melyet az oroszok ellenőriznek Harkiv megye északkeleti részében.

Az orosz haderő állítólag Mi-26-os szállítóhelikoptereket is telepakolt, hogy a várhatóan támadás alá kerülő településeket katonákkal és technikai eszközökkel erősítsék meg.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a Kupjanszk, Izjum és Balaklija által közrefogott térségben minimális az orosz katonai jelenlét: az ukrán fegyveres erők a közutakon haladva, egy puskalövés nélkül veszik vissza a településeket a régióban. (Forrás)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

FRISS!