The Economist: Trump teljesen hamis feltételezésekből indul ki

A Donald Trump amerikai elnök az üzleti köröknek akar szinte mindenek felett kedvezni. Görcsös igyekezete azonban amellyel a hazai üzleti köröket akarja támogatni nemzetközi téren világpolitikai járatlansággal párosul, és így hamarosan baj lehet belőle.

The Economist címlapsztori

Donald Trump nárcizmusa, a jelenlegi amerikai elnök képtelensége a valóság bármiféle mélyebb megértésére elkerülhetetlenül bajba sodorja a világot. Mostanában propagandagyőzelmeket arat, de nincs mit ünnepelni. A világ legjobb elemző hetilapja helyére teszi a Fehér Ház lakóját. The Economist: Trump: the demolition man, A bontási szakember című cikkében vesézi ki az elnököt.

A The Economist címlapsztorijának és szerkesztőségi vezércikkének szerzői elismerik: az, ami az Obama-korszak és a korábbi amerikai elnökök globális politikájával szembefordulva Észak-Koreában, Szíriában, Iránban vagy a kínai-amerikai kapcsolatokban történik, és mindaz a fényes új korszak, amit a Trump-hívek propagandaeszközei máris beharangoznak, figyelemre méltó. Csakhogy a minden fronton “bejelentett” teljes amerikai győzelem totális félreértés. Hosszú távon a falbontó-golyóval a “wrecking ball” az angolban sokkal erősebb kifejezés, mint a magyar nyelvben, tárgyaló Trump magatartása nem működik.

Trump kalapácsa ráadásul elsősorban saját szövetségeseire és a globális intézményekre súlyt le. A költségek és hasznok összevetése pedig azt mutatja, hogy Amerika és az egész világ számára gyászos a mérleg – állapítja meg az Economist.

Donald Trump teljesen hamis feltételezésekből indul ki. El van tévedve, amikor azt hiszi,hogy minden győzteshez egy vesztes is tartozik. Rosszul gondolja, hogy a kereskedelmi deficit feltétlenül “kudarcos tárgyalást” jelent. Trump óriási tévedése, hogy Amerika veszít azzal, ha vállalja a globális vezető szerep költségeit, és ha elfogadja a nemzetközi együttműködés szabályait. Éppen ellenkezőleg, ezek a szabályok előzik, meg az agressziót, ezek formálják az országok magatartását, ezek Amerika érdekeit szolgálják, és ezek dolgozzák ki a mecjhanizmusokat a globális problémák kezelésére, megoldására – a világkereskedelmi konfliktusoktól a klímaváltozásig. Az a világrend, amit Trump éppen felrúg, Amerika biztonságának létfontosságú biztosítéka.  Trump jelszava ma “Amerika Minden Előtt!”, de ahová a  szuperhatalmat holnapra juttatja: “Amerika Egyedül”

A lap állításait l erősíti az is, hogy például a legutóbbi Kim Dzsongun, Trump találkozó “eredményeit” még saját pártjában a Republikánus párton belül is sokan fogadták legalább is fanyalogva.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük