Frissítve! Thomas Melia nem érti, hogy tűrhetik ezt a magyarok

Putyin miatt Magyarország lett a NATO gyenge láncszeme – mondta a volt amerikai helyettes külügyi államtitkár. Thomas Melia szerint kérdéses, hogy meddig hajlandóak a NATO-szövetségesek megosztani a magyar kormánnyal a katonai titkokat.

A Népszavának adott nyilatkozatában Thomas Melia azt mondta, Magyarország „egyre meghittebb viszonyt ápol Putyin mind agresszívebb Oroszországával”, így „Magyarország lett a gyenge láncszem a NATO-ban”.

A washingtoni körökben a magyar ügyek alapos ismerőjének számító Melia arról is beszélt: nem érti, hogyan tűrhetik a magyarok az orosz befolyásszerzést azok után, ami a kommunizmus évei alatt történt. „Megszűnt a történelmi emlékezet?”

A magyar kormány nemzetközi megítéléséről azt is elmondta: Magyarország kiközösítetté vált azokban a klubokban, ahová annak idején fontos volt belépnie, nem csak a NATO-ban, hanem az EU-ban is romlik a magyar pozíció.

Orbán Viktor ráadásul korábbi támogatóját, Soros Györgyöt tette meg „bizarr támadások” célpontjává. „Az ember kíváncsian figyeli, mostani szövetségesei közül kivel fordul szembe legközelebb” – mondta Melia Orbánról.

Az április nyolcadikai magyarországi parlamenti választás kimenetelét úgy értékelte: az, hogy a voksok mintegy felével Orbán Viktor és a Fidesz kétharmados többséget szerzett, azt tanúsítja, hogy eredményes volt a választási feltételrendszernek a kormánypárt javára történő áttervezése, különösen a „gerrymandering”, vagyis a választókerületi határok Fidesz-érdekeknek megfelelő átszabása.

Külügy: Thomas O. Melia a magyar embereket sértegeti

Menczer Tamás külügyminisztériumi helyettes államtitkár elképesztőnek tartja, hogy Thomas O. Melia, az amerikai külügyminisztérium volt helyettes államtitkára egy nyilatkozatban a magyar embereket sértegeti.

A kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkár hétfői közleményében azt írta: „Thomas O. Melia Soros György bukott embere, akinek távoznia kellett az amerikai külügyminisztériumból. Elképesztő, hogy Soros Györgyről dicsérően beszél, a magyar embereket pedig sértegeti”.

Menczer Tamás arra reagált, hogy Thomas O. Melia a Népszavának adott nyilatkozatában kérdésesnek nevezte, meddig hajlandóak a NATO-szövetségesek minden aggály nélkül arra, hogy életbevágó katonai titkokat osszanak meg „azzal a Magyarországgal, amelyik egyre meghittebb viszonyt ápol Putyin mind agresszívabb Oroszországával”. Thomas O. Melia úgy fogalmazott: „Nem értem, hogyan tűrhetik ezt a magyarok, azok után, amit Oroszország művelt Magyarországgal a kommunizmus évei alatt. Megszűnt a történelmi emlékezet?” – tette fel a kérdést.

(Forrás: Népszava, MTI)

Kapcsolódó:

Thomas O. Melia: Magyarország a demokratikus teljesítmény tekintetében sereghajtó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük