Takarító szurkolók

A tisztaság fél egészség. Nagy igazság ez, ami mindenkinek a könyökén jön ki már kicsiny gyermekkora óta, annyira, hogy gyakran be sem tartjuk. De nem is vagyunk sem japánok, sem szenegáliak – ennek a két nemzetnek a szurkolói ugyanis osztatlan megdöbbenést arattak a foci-világbajnokságon, mikor a mérkőzés végén szépen kitakarították maguk után a stadiont.

Azért erre még az orosz hatóságok sem voltak teljesen felkészülve: készültek ők, zavargásoktól tömeges alkoholmérgezésig mindenre, csak épp takarításra nem. Pedig bizony a Japán-Kolumbia és a Lengyelország-Szenegál meccsekben volt valami közös: a győztes csapatok szurkolói mindkét mérkőzés után nekiálltak kitakarítani a stadiont.

A Szaranszkban és Moszkvában tartott meccseken a szurkolók egyébként is óriási show-t adtak elő – a szenegáliak közül sokuk volt kifestve, lengették a zászlókat és skandálták a rigmusokat, a japánok csendesebben ünnepeltek – de ez az utolsó gesztus a takarítással egészen szokatlan volt.

A japánok óriási műanyag zsákokkal szedték a szemetet, a szenegáliak zacskó híján inkább csak egy kupacba hordták, de akkor is, fő a jó szándék – így is rengeteg terhet vettek le a takarító személyzet válláról.

Különben a szenegáli temperamentum amúgy is meglepte az orosz rendőrséget.

Történt ugyanis, miszerint – pontosabban a BBC tudósítója, Piers Edwards twitter-bejegyzése szerint – az orosz rendőrség átkutatta a szenegáli szurkolók szobáit, hogy megtudja, miért táncoltak olyan nagy kedvvel a lengyelek elleni meccsen már akkor is, amikor még nem vezettek. Mivel kutyát is bevetett a rendőrség, feltehetőleg drogot kerestek.

Kerestek, de nem találtak, tehát most valahol ülhet egy hatósági válságstáb, és rettenetesen töri a fejét, mert nem érti a szenegáli néplelket.

Táncoltak, mulattak, vidultak rossz helyzetben is. Takarítottak maguk után. Pedig nem voltak sem részegek (bár az ritka eset, hogy az ember erősen ittas állapotában, hirtelen felindulásból kitakarítson), sem kábítószer nem volt náluk. Bennük sem.

Ki érti ezeket az embereket?

Mintha bulinak fognák fel a világbajnokságot.

Ja: mert eredetileg az is.

Szele Tamás

Sport Mindig

Kapcsolódó:

Minden meccsen egy gól döntött

Japán és Szenegál is begyűjtötte a három pontot

Földrengés Mexikóban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük