Az „Ajándék” Erzsébet utalvány esetében két kézenfekvő indok is kínálkozik. Kérdés csak az, hogy melyik hatott erősebben a döntéshozatalnál.


NER-en innen NER-en túl

Az egyik: a piszkos anyagiak. Az üzlet főbb részei az előállítás – az utalványok, kísérőlevelek és borítékok elkészítése, összeállítása – elszámolása (vélhetően minimum a valós költség duplájáért), a fogalomba hozás jutaléka (kb. 2 százalék). A postai kézbesítésről, valamint az adminisztráció költségéről , és végül a felhasznált utalványok utáni jutalékról se feledkezzünk el. Hogy végül pontosan mennyibe kerül tízezer forintnyi utalvány a költségvetésnek (helyesebben az adófizetőknek, köztük a kedvezményezett nyugdíjasoknak), azt nem tudom kiszámítani. Az viszont szinte biztos, hogy meghaladja a címben feltételezett összeget. Azt is csak találgatni lehet, hogy kinél landol a tízezer forintos utalványokra pakolt, 5 milliárd forint körüli összeg, de nem érzem demagógiának kijelenteni, hogy a nyugdíjasoknál jobb helyen lenne.

A másik: a választási propaganda. Ha a tízezer forintot az esedékes nyugdíjjal együtt juttatnák el az érintettekhez, nehezebb lenne tudatosítani bennük, hogy itt a miniszterelnök személyes ajándékáról van szó. Így viszont az Erzsébet  utalvány mellé kézhez kapják Orbán Viktor szívet melengető levelét is. Azt az üzenetet  amit – ha egyébre nem telik – akár a karácsonyfa alá is tehetnek.Kinek, minek?

Ilyen érvek mellett nyilván elhanyagolható az a jelentéktelen hátrány, hogy a készpénzzel szemben az Erzsébet utalvány kizárólag élelmiszer vásárlására használható. A külföldre kézbesített utalványok nagy része pedig a kukában végzi. Persze nem mind: Nem lenne meglepő, ha az ukrán határ közelében lévő kis családi ház mind a száznegyven nyugdíjas lakója levélben köszönné meg az extra juttatást, mikor a legközelebb nyugdíjfizetési napon hazánkba látogat.

Miután a szociális szempontok (ha lennének ilyenek) pont az ellenkezőjét diktálnák, nyilván a nemzeti sorsközösséget hivatott jelképezni (ahol minden igaz magyar egyenlő, függetlenül attól, hogy a Rózsadombon vagy az árok partján van a rezidenciája) az, hogy a kis- és nagy-nyugdíjasok ugyanazt az összeget kapják.

Viruljon sokáig a Nemzeti Együttműködés Rendszere!

Ez a téma másként: Jókor, jó helyen! – az MTI-fotós pont lekapta Orbán ajcsijának átvételét


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét