Egyre több végzős diák jelentkezik külföldi egyetemekre például az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumából is. Az intézmény igazgatója nemrég az Eduline-nak arról beszélt, hogy míg korábban a külföldi egyetemre jelentkezők aránya 5-10 százalék volt, az idén van olyan végzős osztályuk, amelyből a diákok 30 százaléka megjelölt valamilyen külföldi intézményt továbbtanulási szándékkal.
[mnky_ads id=”10551″]

És a helyzet nem egyedi, a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban is hasonló tapasztalatokról számoltak be. Csapodi Zoltán a 24.hu-nak arról beszélt, szomorúan konstatálta, hogy az iskola egyik osztályából ennyi diák folytatná a tanulmányait valamely külföldi egyetemen, ezért próbálta a diákokat a ballagási beszédben is arra ösztökélni, cáfoljanak rá arra a vélekedésre, hogy aki érettségi után elmegy, már nem jön haza.
[mnky_ads id=”10552″]

Az igazgató elmondta, az iskola tanárai is azon dolgoznak, hogy a diákok hazai felsőoktatási intézményt válasszanak, és majd később, amikor ösztöndíj megszerzésére van lehetőségük, annak segítségével ismerjék meg a világot.

Csapodi elmondta, egykori trefortos diákok helyzetét látva úgy ítélik meg, hogy a külföldön végzett hallgatók nem kerülnek nagymértékű versenyelőnybe a későbbiekben a nemzetközi munkaerőpiacon sem.

A legjobb magyarországi iskolák igazgatóinak van egy állandó köre, az ÉGIG, az Élenjáró Gimnáziumok Igazgatóinak Grémiuma, ahol rendszeresen szóba kerül ez a téma, itt kezdeményezte, hogy az intézményvezetők tanácsot adjanak egymásnak.

Csapodi szerint az igazgatók többsége hasonlóan gondolkodik hozzá, de akadnak diákok, akiknél természetes, hogy a világ legjobb képzéseit veszik célba.

A Trefort érintett osztályában az igazgató szerint mindenképp közrejátszhatott, hogy a diákok a külföldi jelentkezésekkel egymást motiválhatták, illetve valamilyen szinten egymással versenyeztek is. Ám úgy véli, ebben a korban a döntésben még elsődleges a család szerepe, hiszen szülői támogatás nélkül nem sok diák vállalkozna ilyen váltásra.

Itthon csökken az egyetemre vagy főiskolára jelentkezők száma

A Fidesz oktatáspolitikájának irányát jól jelzi, hogy alakult a felsőoktatásba jelentkezők száma az elmúlt nyolc évben. Míg 2010-ben 140 ezernél is többen jelentkeztek valamelyik egyetemre vagy főiskolára, addig ez a szám most a 110 ezret sem éri el, amit a demográfiai okok nem magyaráznak.

(Forrás: 24.hu)

Kapcsolódó:

Németh Szilárd elmondta, miért kell tetőfedőnek menni egyetem helyett

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét