A Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes által jegyzett – a budapest.hu oldalon pénteken közzétett – előterjesztésben tájékoztatják a képviselőket a kialakult helyzetről.  A javaslat elfogadásával a testület kimondhatja: továbbra is támogatja az elektronikus jegyrendszer projekt megvalósítását. A Városi Kurír megkérdezte két ellenzéki politikus véleményét is. 

Határidő módosítás

A testület felkérheti Tarlós István főpolgármestert, hogy a kormányzati szervek bevonásával gondoskodjon a projekt újrastrukturálásáról és az ehhez szükséges egyeztetések lefolytatásáról. A projekt befejezési határidejét 2020. december 31-re módosíthatja a testület.

A szövegben ez olvasható:

másfél éve műszaki és jogszabályi változások miatt szükségessé vált a szállítói szerződés módosítása, valamint a projekt megvalósításának átütemezése a kölcsönszerződés módosítása is.

A szerződés mellékletét képező változtatási ajánlatok tekintetében a felek a 23 ajánlatból 18 esetében konszenzusra jutottak.

Ellentmondás megbízó és megbízott között

A BKK és a Scheidt&Bachmann német cég között a legnagyobb ellentmondás az állomástelepítési, járműszerelési és üzemeltetési költségeket érintő változtatási ajánlatokat illetően volt. A szállító nem tudott érdemben műszaki, jogi, pénzügyi alátámasztást nyújtani ezen ajánlatok tekintetében.

A szállító a megnövekedett üzleti kockázataira való hivatkozással is többletár igényt kívánt érvényesíteni. A cég az elmúlt három év – 2016-2018 – során elvégzett, az újratervezéssel kapcsolatos többletköltségeinek megtérítésére is igényt jelentett be. Mivel a megfelelő alátámasztások hiányoztak és azokat a szállító nem pótolta, a BKK számára egyik igény sem volt elfogadható.

Jelentős kockázatot jelentett a bankgaranciával kapcsolatos szállítói magatartás is. A projekt kezdetekor átadott előleggarancia és teljesítési garancia – bankgarancia – időközben lejárt. A bankgarancia hiánya a szállító szerződésszegését eredményezte.

A BKK a lejáró bankgaranciák haladéktalan megújítására szólította fel a szállítót

Azonban november közepére úgy ítélték meg, hogy a további kockázatok elkerülése, valamint a projekt folytatása érdekében a felmondás késedelem nélküli érvényesítése elengedhetetlenné vált, ezért az igazgatóság elé terjesztették a szállítói szerződés azonnali hatályú felmondását tartalmazó javaslatát.

A BKK igazgatósága november 21-én szerződésszegés miatt, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) előzetes hozzájárulásának birtokában, egyhangúlag döntött a szerződés azonnali hatályú felmondásról.
Ezzel egyidejűleg a BKK felszólította a szállítót a kifizetett, de el nem számolt előlegek – 4 millió 96 ezer 513 euró – és a meghiúsulási kötbér – tervezés és fejlesztés vonatkozásában 4 milliárd 589 ezer 699 euró, valamint az üzemeltetés vonatkozásában 1 milliárd 467 millió 685 ezer forint – azonnali teljesítésére.

A BKK tájékoztatása szerint a projekt során eddig megvalósult elemeket a jövőben felhasználják, így

“a projekt során felhasznált források a projekt megvalósítása céljára hasznosulnak”

– áll az előterjesztésben, amely szerint folyamatban a van a szerződés lezárásával kapcsolatos elszámolási kérdések rendezésének előkészítése is.

A BKK megkezdte a projekt koncepcionális újrastrukturálását. A projekt folytatása új szállítóval, valamint a jelenlegi követelményekhez és igényekhez igazított műszaki tartalommal történik – írták.

Az újratervezést követően – az eredeti elektronikus jegyrendszerrel összefüggő célokkal összhangban – a rendszer lehetővé fogja tenni: az országos elektronikus jegyrendszerrel történő átjárhatóságot, a fővárosi jegyek és bérletek elektronikus úton történő megvásárlását, és az így megvásárolt jegyek és bérletek papírmentes módon – elektronikus személyazonosító igazolvány, vagy elektronikus közlekedési kártya igénybevételével, illetve online mobil eszközzel – történő használatát.

Kapcsolódás a Nemzeti Mobilfizetési Rendszerhez

Emellett a BKK megkezdte a Nemzeti Mobilfizetési Rendszer útján történő értékesítés lehetőségének előkészítését – olvasható az előterjesztésben.

Az előterjesztéshez mellékelt, a projekttel kapcsolatos eddigi teljesítésekre és annak pénzügyi kereteire vonatkozó összefoglaló szerint a 35 milliárd 569 millió forintos szerződött összegből eddig 8 milliárd 787 millió 686 ezer forintot fizettek ki. A függőben lévő kifizetés összege 99 millió 266 ezer forint, így a fennmaradó összeg 26 milliárd 682 millió 71 ezer forint.

Mit szól mindehhez két fővárosi ellenzéki politikus?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét