Trump rácsörgött Orbánra – egy hír és ami mögötte van

Orbán Viktor miniszterelnök telefonon megbeszélést folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.

A hír

“Beszélgetésük során aktuális külpolitikai kérdéseket érintettek, melyek közül kiemelték az illegális migráció elleni küzdelem és a határvédelem fontosságát. Szóba került a Közel-Kelet helyzete is – ismertette Havasi Bertalan, hozzátéve: Donald Trump arra kérte Orbán Viktort, hogy tolmácsolja “nagyrabecsülését a sikeres és nagyszerű magyar népnek”.

Halló! Te vagy, Viktor?

Az elemzők jelentős hányadát is meglepte a bejelentés, hiszen nagyon agyament világ az, ahol az USA elnöke a magyar miniszterelnökkel vitatja meg “csak úgy” a dolgok állását. Persze minden rögtön a helyére kerül, ahogy megfelelő összefüggésben szemléljük a dolgot. Az impeachment eljárást éppen, hogy túlélt elnök nem könyvelheti el igazi győzelemnek, ami a szenátusban történt. Nem beszélve arról, hogy még saját hivatali apparátusa is ott lassítja az országra károsnak ítélt tevékenységét, ahol csak tudja.

Nem csoda tehát, hogy azzal a kisszámú csoporttal keresi a kapcsolatot, -ahogy egyik szellemi elődétől, az egyébként köztudottan rossz véget ért egykori román diktátortól leste el- amelyik még szóba állnak vele. Ezek egyenlőre  elhiszik, hogy “Donald Trumpnak” hívják az egyesült államok elnökét, pedig az ország hajója jelenleg kapitány nélkül siklik a világtengeren  és csak a jól képzett legénységnek, pardon apparátusnak köszönhető, hogy minden nagyobb zátonyt elkerülnek.

Alighanem ezek a dolgok is közrejátszhattak abban, hogy Donald rácsengetett Viktorra és jól eldumcsiztak. Nincs min csodálkozni, hiszen egyformán látják a világot, egyformán szigetelik el magukat benne, ugyanazt gondolják a menekülőkről, a liberálisokról és a demokráciáról, így kerülhetett fel Orbán is a Hszi Csin-ping-től Kim Jong Un-ig terjedő telefonregiszterbe.

Trump és Orbán egy tőről fakadtak

A dolog érdekessége, hogy Orbán már Trump előtt is trumpista volt. A különbség köztük mindössze az, hogy az egyik mamut a másik viszont egy apró őscickány.  A méretkülönbségtő persze még mind a kettőt kihalásra ítélte az evolúció, csak az egyik nagyobb betöltendő teret hagy majd maga után. Hogy melyikük, azt döntse el az olvasó.

 

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük