Foi uma semana muita chata – tömören így foglalta össze Bruno Carvalho, a Sporting Lisszabon elnöke ami az elmúlt napokban a portugál labdarúgás egyik állócsillagával történt. Ez a kevéssé szalonképes mondat magyarul valami olyasmit jelent:  Egy borzasztó hét volt, ám ekkor még az elnök nem tudta, hogy a piros madárka, elhappolja a zöld oroszlán elől a nemzeti trófeát, a Taça de Portugalt is.
[mnky_ads id=”10551″]

A csipogó luzitán szörny

A luzitán főváros melletti, az olimpiai stadionban évente egyetlen egy meccset rendeznek: ez a portugál kupadöntő. Délelőtt óta tele volt a parkoló, minden árnyékos zugban, fa alatt   hordozható grillen sült a hús, rekeszekben álltak a sörös-dobozok. A Jamor, az olimpiai stadion környéki zöld terület össznépi családi piknikké változik.
[mnky_ads id=”10552″]
Ide jöttek a szurkolók, hogy buzdítsák a lisszaboni elit gárda, Sporting, és az Aves csapatát, amely egy Észak-Portugál község klubja. Összesen 37 ezer embert vártak a Jamor-ba. A kommentátorok többször megjegyezték: valószínűleg a komplett falu eljött, hogy szurkoljon a nemrég még második ligában játszó piros-fehér mezes “madaraknak” (Aves szárnyast jelent). Végül a csoda megtörtént,és Quim, a 42 éves veterán kapus büszkén emelte a magasba a  serleget  miután csapata 2-1-re megnyerte a nemzeti kupát. 
[mnky_ads id=”4668″][mnky_ads id=”4670″]
A zöld oroszlán a meccs alatt  leginkább Rejtő Jenő fogatlan oroszlánjára, Wendriner Aladár kivénhedt cirkuszi artistájára emlékeztetett. Kemény szezon áll mögöttük, az egyik legmenőbb klub idén csupán tapasztalatot nyert, nyersebben: a létező összes címet elbukták, amit nyerni szoktak. Rémálom volt az egész, noha az utolsó pillanatig reménykedtek, hogy legalább a kupadöntőn sikerül valamivel honorálni a szurkolók bizalmát. A második helyért pedig a nagy aspiránsok a Benfica vs. Sporting között múlt héten dőlt el a sorrend,a portugál foci háza táján emiatt is azóta áll a bál. 

- Hirdetés -

Korrupció és vandalizmus

Kis pénz, kis foci, nagy pénz, nagy foci – tudjuk ezt Puskás óta, de Öcsi valószínűleg odafentről nézve a múlt heti Madeira szigetén, Funchálon elvesztett meccs után csak azt kiabálhatta az égi zöld mezőn, hogy figyeljél már oda, milyen mezben játszol! Sajnos a száguldó őrmester örökbecsű tanácsait a luzitán oroszlánok nem ismerték, mert halovány játékával a Sporting nemcsak a második helyet veszítette el, bukott vele  22 millió eurót is Funchalon. A csapatot mindenhova kisérő szurkolók azóta háborognak, s Bruno Carvalho elnök a szezon zárása előtt a héten megszellőztette: meneszti Jorge Jesus a csodatrénert.  A helyiek szerint ezzel akart az elnök  7 millió eurót megspórolni. A Benficával korábban mindent megnyert Jesus ugyanis komoly pénzért jött át a Sportinghoz, ám nem nagyon váltotta be a várt reményeket. Szerződése szerint még jövőre is ki kellene fizetni a havi jussát, hacsak le nem mond vagy megfutamodik Jesus.

Ráadásul a Sporting vezetői közül a kézilabdacsapat és egy másik vezető focitréner is komoly korrupciós botrányba keveredett a héten. Ám a vesztegetési botrány és csalás még semmi se volt ahhoz képest, ami csütörtökön történt. 

Több mint negyven kapucnis “drukker” bejutott a Sporting Akadémia alcochetei bázisára, ahol szétverték az öltözőt, s több játékos is megsérült, köztük egy holland focista fejét úgy beverték, hogy azt néhány öltéssel kellett összevarrni. Ráadásul a zárt bázisra hivatalosan jutott be a huligánokat szállító kisbusz, s sokan úgy vélték, erről az elnöknek is tudnia kellett, sőt, akár ő tervelte ki az akciót, hogy ezzel fordítsa a tréner Jesus ellen a játékosokat. Ám Carvalho nem bizonyult jó stratégának, a történtek még jobban egybekovácsolta a csapatot.

Portugáliában ez példa nélküli, a miniszterelnök és a köztársasági elnök nyíltan elítélte a terrort és vandalizmust, és több közvetett üzenetben követelte Carvalho lemondását, mint felelőst.

Könnyek a zöld gyepen

Nos, egy ilyen hét után kellett játszania zöld-fehér csapatnak. Az elmúlt napokat pedig felkészülés helyett rendőrségi kihallgatásokkal és tanúvallomásokkal töltötték, no meg többen a kórházban.

Az előzmények ismeretében nem meglepő, hogy a vesztes meccs után Rui Patrício, a portugálok europabajnok kapusa is sírva fakadt a meccs végén, s maga Jesus is könnyek között vette át az ezüst érmet a köztársasági elnöktől. A zöldek csalódott szurkolói már a meccs második gólja után tömegével hagyták el a stadiont, a lelátókon  FTC-Újpest meccseket idéző vandalizmus zajlott. 

Foci-ünnep

A messziről jött falusi csapat az Aves viszont boldogan ünnepelt, a fair play díjat is megnyerő Quim elítélte a Sportingos kollegákat ért vandalizmust. A piros madarak edzője, José Mota szerint az egyik legkönnyebb felkészülés előzte meg a meccset, hiszen a játékosokat nem kellett buzdítani.

Mi a kupadöntőre nem játszani jöttünk, hanem nyerni. És kérem tisztelettel: a serleg most már a miénk! – mutatott a díszes kupára, amely által a vidéki csapat az Euroligába is berepítette magát.

Csoboth Johanna, Lisszaboni tudósítónk
[mnky_ads id=”10553″]
Ez is Portugália

Volt egyszer egy forradalom – A demokráciának nincs tulajdonosa, mindenkié

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét