Trump a Twitteren védekezik – Indul az impeachment

Hivatali hatalmával való visszaéléssel és a kongresszus munkájának akadályozásával vádolják Donald Trump amerikai elnököt – jelentette be kedden Jerry Nadler, a demokrata többségű képviselőház igazságügyi bizottságának elnöke és Adam Schiff, a hírszerzési bizottság vezetője.

Trump veszély a demokráciára

Nadler kijelentette: Donald Trump veszélybe sodorja a demokráciát és a nemzetbiztonságot. Majd Adam Schiff részletezte a két vádpontot.
A bejelentést a törvényhozók a képviselőházban tették meg, Nancy Pelosi házelnök jelenlétében. A két vádpontról a képviselők a héten szavaznak a republikánus elnök közjogi felelősségre vonását célzó (impeachment) eljárás keretében.
Pelosi a bejelentés előtt azt mondta: Donald Trump “megpróbálta korrumpálni a soron következő választásokat”, és “továbbra is veszélyt jelent nemzetbiztonságra”.
Donald Trump – szintén a bejelentés előtt – a Twitteren azt írta, “semmi rosszat” nem tett.

Mi az impeachment?

Jelentése magyarul: vádol.  Az Amerikai Alkotmány Első Cikkelye hatalmazza fel a Kongresszus két kamaráját az elnök közjogi felelősségre vonására. Hazaárulás, vesztegetés vagy súlyos törvényszegés gyanúja esetén a Képviselőháznak abszolút többséggel kell elfogadnia a vádat (impeachment). Ezt követően a Szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szükséges az elnök hivatalból való eltávolításához. A büntetőjogi felelősségre vonás csak ezután folytatható le hagyományos bírósági eljárás során.(Wikipédia)

Magyarország

Magyarország Alaptörvényének Az Állam című szakaszában a 13. cikk foglalkozik a köztársasági elnök eltávolítására irányuló közjogi eljárással. Eszerint a „köztársasági elnökkel szemben az országgyűlési képviselők egyötöde indítványozhatja a tisztségtől való megfosztást.” Ezután kétharmados szavazás következik, a megfosztási eljárás megindításáról. Ha a képviselők ilyen minősített többsége az eljárás megindítása mellett szavaz, a folyamat az igazságszolgáltatás keretében folyik tovább: a „megfosztási eljárás lefolytatása az Alkotmánybíróság hatáskörébe tartozik”.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük