Trump: “Ha nem gyümölcsözőek a tárgyalások Kim Dzsong Unnal, akkor otthagyom”

Trump kifejtette: mindent megtesz azért, hogy tárgyalásai az észak-koreai vezetővel “világraszóló sikert” hozzanak, de ha úgy látja, hogy eleve nem lehetnek sikeresek, akkor el sem megy a találkozóra.

Folytatódik a nyomásgyakorlás

Leszögezte: Washington mindaddig folytatja a lehető legnagyobb nyomásgyakorlást, amíg Észak-Korea fel nem számolja atomfegyverzetét. 

Az amerikai-japán viszonyról szólva megerősítette a Tokió és Washington közötti szoros együttműködés, benne a közös védelmi erőfeszítések folytatását. A két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról

a korábbinál intenzívebb további egyeztetések lesznek.

Az amerikai elnök nem jelentette be azokat a könnyítéseket vagy mentességet, amelyekről a Fehér Ház gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow kedden beszélt. Kudlow ugyanis kedden azzal kecsegtetett, hogy Washington várhatóan mentességet ad Tokiónak az acélra és alumíniumra kirótt védővámok alól. Trump a sajtóértekezleten mindössze annyit mondott:

a védővámok sok országot késztettek arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Washingtonnal.

Az elnök megismételte azt is:

a szabad, tisztességes és kölcsönös előnyökön alapuló kereskedelempolitika híve vagyok.

A japán kormányfő szintén kifejezte meggyőződését, hogy fenn kell tartani a nyomásgyakorlást Észak-Koreára. Abe Sindzo bátorítónak mondta, hogy Donald Trump a Kim Dzsong Unnal folytatandó megbeszéléseken felveti majd az Észak-Korea által elrabolt japán állampolgárok ügyét. Trump elnök megerősítette, hogy nem csupán ezt, hanem az Észak-Koreában fogva tartott három amerikai ügyét is szóba hozza majd az észak-koreai vezetőnek.

Észak-Korea már korábban elismerte, hogy az 1970-es-80-as években elrabolt 13 japán állampolgárt. Japán szerint azonban az elrabolt – és remények szerint még életben lévő – japán állampolgárok száma 17.

Újságírók kérdéseire válaszolva Donald Trump ismét hangsúlyozta: sem ő, sem elnökválasztási kampányának munkatársai nem játszottak össze oroszokkal a választási győzelem érdekében. Az erről szóló híreket ezúttal is kacsának minősítette, amit szerinte az elnökválasztáson alulmaradt demokrata pártiak találtak ki. Arra a kérdésre Trump nem kívánt válaszolni, hogy vajon meneszti-e Rod Rosenstein igazságügyi miniszterhelyettest vagy a Rosenstein által kinevezett Robert Muellert, a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt állítólagos orosz beavatkozást vizsgáló különleges bizottság vezetőjét.

(Forrás: MTI)

Trump: már tartanak a közvetlen tárgyalások Észak-Koreával 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük