Tudják, hogy hatástalan, mégis erőltetik az influenza elleni ingyenoltást

Az elmúlt nyolc évben ötben hatástalan volt az influenza elleni védőoltás. A vakcina éppen azoknál nem eredményezett védettséget, akiknek a leginkább javasolják, vagyis az időseknél. A megdöbbentő kijelentést az Amerikai Járványügyi Központ tette közzé. Mindeközben itthon turbó fokozatra állították az ingyenoltás-kampányt.

Több mint ráolvasás?

Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) felmérése szerint csak 36 százalékban hatékony az influenza elleni védőoltás a betegség megelőzésében, derül ki az Index összeállításából. Az idei télen a legtöbb megbetegedést az A típusú H3N2 influenzavírus okozta.

A kutatókat az érdekelte, hogy a védőoltás csekély hatékonysága vezetett-e ahhoz, hogy ebben az évben különösen sok megbetegedés történt. A felmérés adatai szerint a válasz: igen, írja az Index.

A vakcina ad bizonyos védettséget, csökkenti az esetleg jelentkező tünetek súlyosságát, megelőzi, hogy kórházi kezelésre legyen szüksége a betegeknek és akár életet is menthet. Egy különösen rossz évben nagyjából 56 ezren halnak meg influenza miatt.
A vakcina hatékonyságát öt állam 4600 gyermek és felnőtt lakosának követésével mérték. Regisztrálták, hogy ki kapta el a betegséget és hányan voltak beoltva. A védőoltás 67 százalékos védettséget nyújtott egy másik gyakori influenzavírus, az A típusú H1N1 ellen; ebben nem betegedtek meg sokan. A szérum a B típusú influenzavírusok ellen 42 százalékos védettséget ad.

A CDC szerint idén főleg az idősebbek szenvedtek az influenza miatt. Ebből a korcsoportból kerültek legtöbben kórházba, és náluk volt a legmagasabb a halálozási arány. Eszerint az elmúlt nyolc influenzaszezonból ötben alapvetően hatástalan volt a védőoltás az idősek számára.

A kutatók azt állítják az idősek azért szenvednek most jobban az influenzától, mert fiatal korukban a H1N1 vírusnak voltak kitéve, amivel a szervezetük jobban megbirkózik, mint az Egyesült Államokban csak a hatvanas évek végétől elterjedt H3N2 vírussal.

Új vakcina kell

A kutatók szerint a vakcinák előállításával is gond van; úgy látják, új módszerrel előállított új vakcinákra lesz szükség.

Mindeközben a kormány – mint minden évben, idén is – erősen hirdeti az ingyenes influenzaoltást, holott a vakcina nem véd a mostani szezonban a legtöbb megbetegedést okozó B (Yamagata) vírus ellen – hívta fel a figyelmet a Népszava.

Az állam idén is mintegy 1,3 millió adagot biztosított térítésmentesen a rászorulóknak, az időseknek, gyerekeknek, krónikus betegeknek, terheseknek. Csakhogy a háziorvosoktól kérhető oltóanyag három komponensű, viszont nincs benne a most pusztító influenza B(Yamagata) vírus elleni védelem.

A Népszava kérdésére, hogy enélkül van-e értelme a védőoltás melletti kormányzati kampánynak, az Országos Közegészségügyi Intézet sajtóosztálya azt válaszolta: van. Azt írták:

Az oltóanyag előállításához körülbelül 6 hónap szükséges, így már minden év februárjában el kell dönteni, hogy az ősszel beadandó oltóanyag előállításához melyik influenza-vírustörzset használják fel. A vírusok változékonysága miatt szükséges minden évben új oltóanyag, és ennek a hatékonysága változó.

Hozzátették azt is: egyetlen influenza elleni védőoltás sem biztosít százszázalékos védelmet.

 

Kapcsolódó:

A rák gyógyítható, de a kemoterápia nem mindig

Egy hozzászólás itt: “Tudják, hogy hatástalan, mégis erőltetik az influenza elleni ingyenoltást

  • 2018.02.22 - 19:11
    Közvetlen hivatkozás

    Én ezt a cikket már a Facebook-on és a Twetteren is megosztottam azért, mert sokan nem tudják ezt.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük