Tudta? Karantén alatt nem jár fizu – ám “adható”

Elgondolkodtak már azon, hogy amennyiben bevezetik az egészségügyi karantént és nem mehet dolgozni, kap-e a kiesett időre fizetést? A munkajogász szerint járni nem jár, de….

Nem “fizetett távollét”

Az egészségügyi karantén idejére alapesetben a munkavállalót nem illeti meg díjazás, mert ez nem minősül fizetett távollétnek

– mondta Viszló László munkajogász az MTI megkeresésére csütörtökön.

Ám ez vis maior helyzet, hiszen a munkavállaló önhibáján kívül nem tud munkába állni, a munkáltató tehát dönthet úgy, hogy a kiesett időre a felek megállapodása alapján munkabért számol

– magyarázta.

Eddig erre nem gondolt senki….

Betegszabadság, így táppénz ilyen esetekben nem jöhet szóba, arról a munkáltató nem dönthet, hiszen erre nem jogosult. Kollektív szerződés (ksz) rendezhetné ezt a kérdést, Viszló László tudomása szerint azonban

még nem készült olyan kollektív szerződés, amely az egészségügyi karantén idejére járó díjazást, munkabér-kifizetést rendezi.

A munkajogász közölte:

a magyar jogrendszerben nincs az egészségügyi karanténra vonatkozó munkajogi szabály, ez egy új helyzet, amely – véleménye szerint – a későbbiekben szabályozást igényel.

“Kedves” Kormány!

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ez olyan ügy, amiben fontos a gyors reagálás, úgyhogy itt az idő, hogy a kormány illetékes elvtársa beterjesszen, szavaztasson, törvényt hozzon -pont olyan sebességgel, mint a bírói ítéletek negligálhatósága ügyében, hogy csak egyet emeljek ki az “azonnali” törvénykezés friss honi gyakorlatából. Még nemzeti konzultáció sem kell hozzá!

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.