... és akkor Szijjártó -kipcsak megfontolásból- behívatja a türkmén nagykövetet? - Türkmenisztánban a rendőrség letartóztatja a kéz a kézben sétáló párokat - Városi Kurír

Sorting by

×

… és akkor Szijjártó -kipcsak megfontolásból- behívatja a türkmén nagykövetet? – Türkmenisztánban a rendőrség letartóztatja a kéz a kézben sétáló párokat

Türkmenisztánban több tucat párt vettek őrizetbe és vittek el bilincsben a türkmenisztáni Mari városában, mert a „társadalmi normákat” megszegve nyilvánosan fogták egymás kezét, miközben a kormány szigorítja a nők mindennapi életének ellenőrzését – írta meg a Szabad Európa.

Hirdetés

Életkép a Türk Tanács másik országából….

„A feleségemmel voltam kint, amikor megállt előttünk egy rendőrautó. A rendőrök azt mondták, hogy bevisznek minket kihallgatásra – mondta egy mari lakos. – Külön szobában hallgattak ki minket.”

A férfi elmondta, hogy fel kellett hívnia a rokonokat, és megkérni őket, hogy hozzák el a házassági bizonyítványukat és az útlevelüket, hogy bizonyítsák, törvényesen házasok. Ennek ellenére a rendőrség arra kötelezte a férjet és a feleséget, hogy hallgassanak meg egy előadást a hagyományos türkmén értékekről. A névtelensége megőrzése mellett nyilatkozó férfi elmondta, hogy

a rendőrségen több más ember is volt, akiket ugyanezért a „vétségért” gyűjtöttek be a város utcáiról.

A Szabad Európa több más lakossal is beszélt, akiket májusban arra kényszerítettek, hogy meghallgassák a rendőrségi előadást. Az egyik nő azt mondta, hogy az erkölcsről szóló előadás elsősorban nőknek szólt. Elmesélte, hogy az előadók – egy rendőr és egy ismeretlen női tisztviselő – azzal vádolták a hallgatóságban lévő nőket, hogy szégyentelenül ki vannak sminkelve, és

„megsértették az illemet azzal, hogy férfiak kezét fogták”.

Illetlenség még az apóssal is közvetlenül beszélni

„Azt mondták, hogy a múltban a türkmén nők számára az etikett legfontosabb része az volt, hogy eltakarták az arcukat. A nők nemcsak idegen férfiak, hanem apósuk és sógoruk előtt is eltakarták az arcukat, és nem beszélhettek velük közvetlenül, a gyermekeiket közvetítőként használva kellett kommunikálniuk”

– állította a nő.

A Szabad Európa nem kapott kommentárt sem Mari, sem a főváros, Aşgabat tisztviselőitől, mivel a türkmén illetékesek tartózkodnak attól, hogy független médiumokkal beszéljenek. A nő elmondta, hogy az őrizetbe vett párokat szabadon engedték, miután aláírtak egy nyilatkozatot, amelyben kijelentették, hogy nem fogják többé nyilvánosan demonstrálni egymás iránti szeretetüket. A rendőrség figyelmeztette őket, hogy a visszaesők jogi problémákra számíthatnak, de nem magyarázták el, hogy pontosan milyen vádak és büntetés lehetséges, mondta az asszony a Szabad Európának.

Elbocsátás szilikonmellért és ajakfeltöltésért

Kézen fogva járni hivatalosan nem tilos a túlnyomórészt muszlim Türkmenisztánban, ahol a tekintélyelvű kormányt régóta vádolják azzal, hogy korlátozza az emberek jogait és polgári szabadságjogait. A türkmén kormány fokozta a nők jogainak ellenőrzését, mióta márciusban Serdar Berdimuhamedow lett az elnök, aki apját, Gurbanguly Berdimuhamedowot követte egy kirakatválasztás nyomán.

Április óta a rendőrség több tucat nőt vett őrizetbe az utcán bizonyos szépségápolási kiegészítők, például műköröm és műszempilla viselése miatt. A rendőrök azért is megállítják a nőket, hogy ellenőrizzék, nem növelték-e meg az ajkukat kozmetikai töltőanyagokkal.

A Szabad Európának nyilatkozó források szerint

többtucatnyi légiutas-kísérőt és a nemzeti vasúttársaság női alkalmazottait bocsátották el, mert állítólag mellimplantátumot tetettek be maguknak, vagy ajakfeltöltést hajtottak végre.

A dolgozó nőket arra utasították, hogy ne viseljenek testhez simuló ruhát, különben elveszítik az állásukat. Az erős sminket, a hajfestést, a manikűrt és a pedikűrt is helytelenítik. A közlekedési rendőrség utasította a magángépkocsi-tulajdonosokat, hogy ne vigyenek olyan nőt az autóban, aki nem családtag.

A nőknek az is tilos, hogy a jármű első ülésén üljenek.

Bár hivatalos bejelentés nem érkezett új törvényekről, az új korlátozásokat a rendfenntartó erők, valamint az állami vállalatok vezetői és igazgatói is betartatják. További részleteket a Szabad Európa oldalán olvashat.

Fotó: Cseri László

Kapcsolódó

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.