Sorting by

×

Tüttő Kata: ha van a Fővárosnak egy kertészeti vállalata, akkor miért az alvállalkozó-alvállalkozójának-alvállalkozója végzi a gallyazást?

Bevallom én nem sokat értek a kertészethez – éppen hogy életben tartok néhány szobanövényt és chili palántát. Azért ragadtam billentyűzetet, mert amikor egy köztulajdonú, közfeladatot ellátó cég vezetőjét értékeljük, akkor nem csak az a kérdés, hogy jó kertész-e valaki, hanem, hogy jól gazdálkodik e a rábízott adóforintokkal.

A Főváros kertészeti cége elsősorban adóforintokból és nem a piacról él

Pénzügyes vagyok, ezért nem formálok véleményt arról, hogy jól gallyazott e a cég, hanem azt próbálom megérteni, hogy ha van a Fővárosnak egy kertészeti vállalata, akkor miért az alvállalkozó-alvállalkozójának-alvállalkozója végzi a gallyazást és azt is szeretném megérteni, hogy a fővárosnak kiszámlázott összeg milyen viszonyban van a konkrét munka elvégzéséért ténylegesen kifizetett összeggel.

Ez a bejegyzés nem egy átvilágítási anyag, nem tartalmaz megállapításokat, az általam a rendelkezésre álló papírokból, egy álmatlan éjszakán kiolvasott érdekességeket és több kérdést tartalmaz. Célja, hogy árnyalja a vezetői pályázat kiírásának okáról megjelent véleményeket, hogy adjon egy új nézőpontot. Mind a számok, mind az események egyszerűsítve kerülnek bemutatásra, illusztrálva a bennem kavargó kérdéseket.

  • A Főkert a Fővárosi Önkormányzattól kap sok feladatot a zöldfelületek fenntartására és hozzá költségvetési pénzt (4 milliárd ).
  • A cég az alapfeladatának jelentős részét alvállalkozókon keresztül látja el.

Nézzük egy példán keresztül mi történik:

A Főváros megbízza a Főkertet például cserjekapálással. A Főkert megbízza ezzel, (cserjekapálás)az általa tulajdonolt Főkert Mérnökirodát ( kis haszonnal) – hogy áfát optimalizáljon ( ?)- majd a Mérnökiroda megbízza ezzel a feladattal az ÉP-KRI Gold kereskedelmi és építőipari Kft-t (2018-ban alakult), akinek a cégjegyzék alapján a főtevékenysége: az elektromos, híradás-technikai célú közmű építése, a tevékenységei között a legzöldebb dolog amit találok a zöldség és gyümölcs kiskereskedelem.
Óriási, csak nem értem miért őt bízzák meg cserjekapálással, meg faápolással, meg kaszálással. ( na jó, kaszálni mindenki tud. )

Nézzünk egy másik példát: cserepezés

A Főváros megbízza a Főkertet cserepezéssel, ültetéssel, aki megbízza a saját leányát a Mérnökirodát ezzel a feladattal ( áfa), aki megbízza a Ferro Team kft-t ( 2018-ban bejegyzett) ezzel a feladattal. Ami azért izgalmas, mert a Ferro Team főtevékenysége: lakó és nem lakó épület építése, van még a tevékenységei között: autópálya építés, vasút építés, híd, alagút építés, de akárhogy nézem kertészeti dolgok ( még zöldség, gyümölcs kiskereskedelem sincs) nincsenek. A foglalkoztatottak száma: 1 fő. Na ugyanezt a céget megbízzák még gallyazással, talajelőkészítéssel, tereprendezéssel…csak győzze az az egy ember, biztos nagyon szorgalmas.

A munkák állítólag rendben elvégezve, mert ugye jó kertész, mondjuk, hogy ki végezte el végül a munkát…? Nyilván az alvállakozó alvállakozójának alvállakozója, vagy ki tudja.

Aztán itt van még egy példának a hulladékszállítás,

amit nem a Főváros tulajdonában álló FKF végez ( ennek nyilván van logikus magyarázata, biztos nem ért rá az indonéz export miatt), hanem a SALI-DARU kereskedelmi kft, meg a George Transz és az Őszkorona kft (de ezekről majd később)
( Ez a Sali-daru amúgy egy csoda cég, 700 milliós árbevételre 208 milliós eredmény (2017), 27% árbevétel arányos eredmény, félreértés ne essék, nem irigykedem hanem ámulok, hogy létezhet ilyen egy versenypiacon )

Lábjegyzet, lábjegyzete:

Azt sem értem, hogy miközben kiment egy főpolgármesteri utasítás arról, hogy az átmeneti időszakban a cégvezetők lehetőleg ne írjanak alá, (egyeztetés nélkül), szerződéseket, csak sikerült a Főkertnek a tilalmi időszakban egy közvélemény-kutatást rendelnie egy debreceni iskolaszövetkezettől.

Az egy külön vizsgálat tárgya, hogy a “szokásos céggel a szokásos éves ” telefonos közvélemény-kutatás miért kerül 6,2 millió forintba “közparkok látogatási szokásainak felmérése”. Ja és egy apró mellékkörülmény, hogy a nem túl ismert kutatást végző cég (Axiior Consulting) bevételének 2/3-a a Főkerttől volt, jelenleg végelszámolás alatt áll és a tulajdonosa a budaörsi fideszhez köthető ( 2017-ben helyi elnöke ), de biztos csak véletlen. Majd elolvasom mit kutattak amíg megjön az FKF indonéziai anyaga. Meg nyilván nem is igaz az egész. A lényeg, hogy jó kertész.

Én biztos vagyok benne, hogy a vizsgálat lezárultával kiderül,

hogy nem igaz hogy a Főkert által fizetett dolgozókat hétvégente az alvállalkozók foglalkoztatják vissza. Nyilván az is ki fog derülni, hogy nem tussolták el az általuk megbízott alvállalkozó G.T. illegális veszélyes-hulladék lerakási ügyét sem. Nyilván.
Mert jó kertész. ( az átvilágítást, aminek részletei múlt héten megjelentek, még az előző holdingvezetés rendelte meg). Mint a régi viccben: …itt kérem nem osztogatnak, hanem fosztogatnak…

Forrás

Becso

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.