Új roma pártot szervez Ács lemondott polgármestere?

Polgármesteri megbízatásának utolsó napján egy új politikai szövetség létrehozását kezdeményezte Lakatos Béla, Ács város lemondott vezetője. Többen úgy gondolják, hogy a felhívás tulajdonképen egy új roma párt toborzásának kezdete.

Belebukott, hogy kilépett a Fideszből

A Komárom megyei kisváros polgármestere egy hónappal ezelőtt, július 9-én jelentette be, hogy „a politikai támadások, az egyéni érdekek és sérelmek” tönkretették városa mindennapjait, ezért lemondott. Az ország egytelen roma származású városi polgármestere 2015-ben kilépett a Fideszből is, mert besokallt, amikor Orbán Viktor arról beszélt nagykövetek előtt, hogy

„Magyarországnak az a történelmi adottsága, hogy együtt él néhány százezer romával (..) de mi nem támasztjuk senki felé azt az igényt, nyugati irányba különösen nem, hogy ők is éljenek együtt egy nagyszámú roma kisebbséggel”.

A korábban iskolaigazgatóként és tanárként dolgozott Lakatos Béla kilépése után azt tűzte ki célul, hogy a többségében cigányok lakta településeken cigány származású polgármesterek is legyenek. Lakatos Béla városi polgármesterként a közfoglalkoztatottak megalázóan alacsony bére elleni tiltakozásként maga is beállt július végén közmunkásnak, és a városrendezésben, utcai takarításban együtt dolgozott az emberekkel.

Egy fontos Facebook poszt

Ács polgármestere szerdán, megbízatásának utolsó napján, a Facebookon közzétett felhívásában azt írta, hogy holnaptól megszűnik számára az a teher, hogy meg kelljen felelnie annak az erőnek, amely ma „rátelepedik az önkormányzatiságra és a független gondolkodó vezetőkre”.

“Szabadon” szervezhetek egy olyan közösséget, amely országosan is megmutathatja magát, és közös erővel tehet a cigányság helyzetének javításáért. Félreértés ne essék ez egyben az ország helyzetének jobbá tétele is! – írta postjában, hozzátéve, össze kell fogni azokat a roma és nem roma embereket, akik évtizedek óta lelkesen, sokszor minimális erőforrásokkal harcolnak az elesett emberekért vidéken és a városokban.

Véget kell vetni a farkas flóriánok és a helyi lungo dromos kiskirályok uralmának! Olyan cigány embereket kell pozícionálni, akik tesznek vagy akarnak tenni a kizsákmányolt, megalázott és reményvesztett emberekért és családjaikért, mert a cigány közösségeknek példaképekre és segítő kézre van szüksége – írta Lakatos Béla.

A roma politikus korábban elkezdett országjárásával október végére egy „ÚJ REMÉNYT NYÚJTÓ SZÖVETSÉGET” kíván létrehozni, amely meggyőződése szerint a sok százezer kirekesztett roma ember számára jelenthet reményt.

„Felhívom a roma értelmiséget és közösségi vezetőket, aktivistákat és politikusokat, polgármestereket és kisebbségi vezetőket, valamint minden jószándékú tenni akaró embert, hogy csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez” – írta arra kérve mindenkit, aki ebben a szövetségen tevékenyen részt venne, jelezze csatlakozási szándékát a kisbumbi@hotmail.com címen, és személyesen látogat el hozzájuk.

Lakatos Béla szerint az igazi erő a szakmailag felkészült egységben van, és a célja, hogy a jövő évi önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választásokon igazi politikai erővé váljanak.

„Hogy ne lehessen csak úgy elzárni a cigány emberek elől az ívóvizet!”

– írta felhívásában a lemondott ácsi polgármester, utalva arra, hogy az egész országra elrendelt hőségriadó ellenére a Szabolcs megyei Nyíradony romák lakta  utcában közműtartozás miatt 21 családnál zárták el a vizet a napokban, így idősek és gyermeke maradtak ivóvíz nélkül.

(forrás. RomNet/ Fb)

Előzmény

A Fidesz mindent elsöprő félelempolitikája miatt lemondott Ács polgármestere

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük