Újabb botrányos tény a kormány felelőtlen oktatáspolitikájáról – Óvodapedagógus-sirató

Folyamatosan csökken az óvodapedagógusok száma az országban, ezért a gyerekek fejlesztése és oktatása is veszélybe kerülhet – állítja Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője, aki szerint az alacsony fizetés tartja távol a pályakezdőket. Egy gyakornok fizetése két éven át mindössze 140 ezer forint havonta. 

Egyre kevesebben vannak

A példa Szigetvár ahol az óvodákból már most is két óvodapedagógus hiányzik. Az ő munkájukat szakképzetlen óvónőkkel kénytelenek pótolni, azonban a betöltetlen állások száma a következő tanévtől tovább nő. Vass Péter, polgármester az ATV híradónak azt mondta, a nyugdíjazások miatt öttel lesz kevesebb belőlük Szigetváron.

„Természetesen az intézményvezető asszony, illetve mi is próbálkozunk, hogy próbáljunk új óvodapedagógusokat szerezni, munkahelyet felajánlani nekik”

– tette hozzá a városvezető.

Pénz és megbecsüléshiányos szakma

Szigetvár polgármester szerint a munkaerőhiány mögött az áll, hogy az alacsony fizetés mellett a gyereknevelés komoly felelősséggel jár. Ezt erősítette Hohn Krisztina LMP-s parlamenti képviselő is, aki szerint a 140 ezer forintos kezdőfizetéssel nehéz vonzóvá tenni a pályát.

„Egy kezdő óvodapedagógus két évig gyakornokként kell, hogy dolgozzon, és körülbelül nettó száznegyvenezer forintot keres. Ezért a pénzért kell, hogy vigyázzon 25-30 gyerekre, másodmagával. De az óvodák többsége ezt már nem tudja biztosítani”

– nehezményezte a képviselő.

Máshol sincs ez másként

A Nógrád megyei Piliny óvodájának vezetője, Gáborné Császári Andrea híradónknak azt mondta, náluk is gondot okoz megfelelő képesítéssel rendelkező pedagógust találni. A problémát az is növeli, hogy a főiskolákra is kevesen jelentkeznek, ráadásul a frissen kikerülő diplomás óvónők jelentős része más, jobban jövedelmező pályán helyezkedik el.

Kpacsolódó

óvidapedagógus

2 thoughts on “Újabb botrányos tény a kormány felelőtlen oktatáspolitikájáról – Óvodapedagógus-sirató

  • 2021.12.09 at 12:59
    Permalink

    Sikerült orbánnak az egészségüggyel párhuzamosan az oktatást is teljesen lepusztítani. Valamikor,talán 2010-ben orbán azt mondta,hogy takarékos kormányzásra készül. Ezzel szemben a parlamenti vízfej soha nem volt ilyen nagylétszámú.Orbán láncos kutyái,az államtitkárok mellett a miniszteri biztosok már úgy szaporodnak,mint a tehénsz@ros pocsolyában a baktériumok.2018,és 2020 között duplájára nőtt,4 milliárd 684 millióról 9 milliárd 356 millióra a bértömegük. Az eszébe se jut orbánnak,hogy az egészségügyben,és az oktatásban bért emeljen,ha mégis,az csak a kötelező béremelés,amivel cseppet se teszik ezt a pályát vonzóvá. Egy katasztófa,amit a kormány/orbán művel ebben az országban. Csak egy gyöngyszem.-van olyan kormánybiztos,(Ruszó Gyula),aki az Indonéz Köztársaság közúthálózata útdíjfizetési rendszerének létrehozásának és fejlesztésének támogatásáért felel. Azt hittem,ez vicc,de nem.Ez a poszt létezik, de szerintem ha ilyen van,valószínűleg fingásügyi miniszteri biztos is van.Ugyanannyira hasznos számunkra mindkettő..Az ilyen,és hasonló dolgokra szórja el orbán a pénzünket,ahelyett,hogy tisztességes bért emelne az oktatásban,és az egészségügyben.

  • Pingback: Kunhalmi Ágnes szerint ez a baj az oktatással - Városi Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest