Újabb nemzetközi szégyen - Orbán Amerikája, vagy Amerika Orbánja? - Városi Kurír

Sorting by

×

Újabb nemzetközi szégyen – Orbán Amerikája, vagy Amerika Orbánja?

Magyarország adott otthont az amerikai konzervatíviok hagyományos konferenciájának. A kormány ismét kitett magáért és nem engedte be a rendezvényre az amerikai újságírókat, holott Varga Judit például folyamatosan a sajtószabadságról beszélt a teremben, ám az ő mondandóját felülírta főnöke, Orbán Viktor 12 pontjának sajtóra vonatkozó része, a 4. pont. 

Hirdetés

Orbáni 12 pont Amerikának

A konferenciára való belépés megtagadása ismét felkelti az egyik fő kritikát Magyarország tekintélyelvű vezetőjével, Orbán Viktorral szemben, aki 12 éves uralkodásának nagy részét az ország független médiájának leverésével töltötte – írta a Vice News amerikai portál.

Csütörtök délelőtti beszédében Orbán egy 12 pontos tervet vázolt fel az amerikai konzervatívok számára, amelyeket követniük kell, ha szembe akarnak menni azzal, amit „progresszív dominanciaként” jellemezett. Tervének  kulcsfontosságú negyedik pontja segíthet megmagyarázni az amerikai közvéleménynek, hogy miért nem engedték be az Egyesült Államokbeli és még néhány “nyugati” médiát a konferenciára.

“Negyedik, kedves barátaim, legyen nálatok a média. Csak akkor tudod bemutatni a baloldali haladók hülyeségét, ha megvan hozzá a média. A baloldali vélemények csak azért tűnhetnek többségnek, mert a média segíti őket abban, hogy növeljék hangjukat.”

A konferencia részvevői közül néhányan, akik hajlandók voltak kimenni az épület elé, interjút is adtak a témában az amerikai, valamint francia, angol sajtó kitiltott részének. Azoknak az újságíróknak, akik saját elmondásuk szerint hónapok óta dolgoznak azon, (hiába) hogy akkreditáltathassák magukat.

Az élet fintora

“Pikantériája az ügynek, hogy ez éppen akkor történt, amikor Varga Judit igazságügyminiszter a teremben arról beszélt hogy teljes a sajtószabadság Magyarországon, és soha nem akadályozzák az újságírók munkáját. A dolog annyira szürreális volt hogy a PBS Newshour programnak ma egy külön kis riportja is volt az esetről. Mintegy 1 millió háztartás nézi a műsort az USA-ban.”
– jegyzi mega botrányos eseménnyel kapcsolatban közösségi oldalán, Magyar Bálint, volt oktatási miniszter.

A döntés a magyaroké volt

Dan Schneider, a CPAC-t működtető Amerikai Konzervatív Unió ügyvezető igazgatója a konferencia központ előtt adott interjújában azt mondta:

„Ezeket a CPAC-okat szerte a világon végezzük, és mindig vannak partnereink a helyszínen, akik átveszik a vezetést és ezek a partnerek hozzák meg a döntéseket, tehát ezek a magyar  “Alapjogokért Központ” döntései.”

Az Alapjogokért Központ a magyar kormány által finanszírozott jobboldali agytröszt. Schneider ezután megismételte a CFR által a konferenciához való hozzáféréssel kapcsolatos kérdésre megfogalmazott vonalat:

„Adtak egy linket, hogy a sajtóból bárki élőben nézhesse a teljes programot, hogy tudósíthasson róla.”

De a következő lélegzetvételben Schneider elismerte, hogy az újságírók számára kulcsfontosságú, hogy közvetlenül hozzáférjenek a jelenlévőkhöz és az előadókhoz az ehhez hasonló konferenciákon.

“Valódi előnyt jelent a sajtó számára, ha fizikailag is jelen van a sajtóban, hogy meg tudja érezni egy történet ízét, és valódi előnyt jelent, ha azonnal hozzáférhet a résztvevőkhöz és kérdéseket tehet fel.”

A kitiltottak!

A VICE News mellett a Rolling Stone , a Vox Media és a New Yorker újságíróit  sem engedték be  a csütörtöki konferenciára, annak ellenére, hogy az Amerikai Konzervatív Unió többször is biztosította a őket a hozzáférésről. Más nem magyar sajtóorgánumok, köztük a Guardian és az Associated Press újságírói Twitteren azt írták, hogy tőlük is megtagadták az akkreditációt a több hónapos kérés ellenére is.

Kapcsolódó

 

 

Hirdetés
átver

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.