Újabb kormány-csúsztatásra derült fény! – Alighanem ők dobták fel a radikális magyar szurkolókat a német rendőrségnek

Bár a müncheni meccs előtt a magyarok informálhatták a német hatóságokat a radikális szurkolókról, a kormány mégis „túlkapásokat” emleget –  állítja mai cikkében a Népszava. A lap  állítását figyelemreméltó információkkal igyekszik alátámasztani.

Nagyobb számban szélsőséges elemek is kiutaznak Münchenbe

A Népszava több, egymástól független forrásból úgy tudja, a magyar hatóságok információkkal figyelmeztették a németeket a június 23-i Európa bajnoki csoportmeccset megelőzően a radikális magyar szurkolói csoportra. Az ilyen  információcsere teljességgel bevett dolog, ugyanakkor ennek fényében furcsa, hogy a magyar fél napok óta német rendőri „túlkapásokat” emleget.

Szijjártó Péter külügyminiszter már az esemény előtt arra panaszkodott, hogy a konzuloknak nem engedték, hogy jogsegélyt szolgáltassanak a magyaroknak – igaz, később a müncheni rendőrség azt válaszolt az Indexnek, nincs információjuk diplomaták korlátozásáról –, utána pedig közölte, hogy 18 hazai szurkolót állítottak elő.

A meccs utáni napon Gulyás Gergely és Deutsch Tamás is megszólalt, sőt

A kancelláriaminiszter arra panaszkodott, a bajor hatóságok mennyire „barátságtalanok” voltak, Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője pedig odáig ment, hogy a németeknek 2015-ben kellett volna ilyen szigorral fellépni a migránsok ellen. Pár nappal később pedig  a külügyminiszterünk a bajor belügyminisztertől kért tájékoztatást arról, milyen büntetést kapott az a személy, aki szivárványszínű zászlót lobogtatva rohant a pályára a német-magyar Eb-meccsen a magyar himnusz alatt, mert a külügyminiszter szerint erre nem, a magyarok érkezésére viszont a rendőri sorfalakat látva szerinte igencsak felkészültek a német hatóságok.

Ezért az őrizet

A müncheni rendőrség korábbi tájékoztatása szerint pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, illetve „alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata” miatt tartoztattak le magyar szurkolókat, illetve megjegyezték: a magyarok egy része homofób szólamokat skandáltak. A német hatóságok 200 problémásabb drukkert azonosítottak, de azt nem árulták el, milyen információk alapján. A lap forrásai szerint nem kizárt, hogy a magyar hatóságok által átadott információk segítségével.

Ezt erősíti, hogy a bajorok és a magyar kormány közti egyeztetéseken is előkerült mindez. Diplomáciai forrásból megtudtuk, Sztáray Péter külügyi államtitkár múlt csütörtökön Johannes Haindl budapesti német nagykövettel találkozott. Forrásunk szerint Sztáray már nyilvánosan is megfogalmazott kormányzati észrevételeket tárta a nagykövet elé. Úgy tudjuk, Johannes Haindl felhívta az államtitkár figyelmét arra, hogy a német rendőrség éppen a magyar hatóságok előzetes figyelmeztetése nyomán készült eleve a magyar szélsőségesek megfékezésére.

(Olvassa el a teljes cikket a Népszava oldalán!)

Kapcsolódó

szurkoló,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük