Utcáról bérlakásba - Városi Kurír

Sorting by

×

Utcáról bérlakásba

Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

Hirdetés

A cél az utcán élők számának csökkentése

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén 25 igennel, egy tartózkodás mellett támogatta húsz Kőbányai úti önkormányzati bérlakás felújítását, hogy azokat rendeltetésszerűen használni lehessen. Erre a pályázati támogatásból 35 millió forintot fordítanak.

Az „Utcáról a bérlakásba a fővárosban” című projekt célja az utcán élők számának csökkentése, a hajléktalanellátó rendszeren kívüli, az utcai életmód feladására ösztönző szociális-egészségügyi szolgáltatások kialakítása; a program keretében a részben munkaképes, valamennyire stabil jövedelemmel rendelkező, tartósan utcán élő emberek részére biztonságos és hosszabban fenntartható lakhatási lehetőséget biztosítanak, valamint lakhatási és foglalkoztatási támogatásokat, munkaerő-piaci szolgáltatásokat nyújtanak.

A projekt 25 – a kiválasztáskor utcán élő – hajléktalan ember számára kínál intézményrendszeren kívül támogatott lakhatási lehetőséget, önkormányzati bérlakásban. A lakhatási támogatás mellett komplex szakmai segítséget nyújtanak annak érdekében, hogy minél többen képesek legyenek a támogatás után is a bérlői jogviszony megtartására.

A pályázati támogatás teljes összege mintegy 100 millió forint.

A támogatás másik részét, azaz mintegy 65 millió forintot a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) az utcán élő hajléktalan emberek részére a hajléktalanellátó intézményrendszeren kívüli komplex segítség biztosítására, szakmai együttműködési hálózat megteremtésére fordít.

A főváros a húsz lakás esetében hét évre – a projekt megvalósításának időtartamára – a BMSZKI részére bérlőkiválasztási jogot biztosít. A lakások használatáért szociális lakbért állapítanak meg.

(Forrás: MTI)

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.