Vád alatt Trump?

Az amerikai képviselőház csütörtökre virradóra megszavazta, hogy Donald Trump elnököt felelősségre vonják az ellene felhozott mindkét vádpontban, a hatalommal való visszaélés és a kongresszus munkájának akadályozása miatt, és ezzel döntött az elnök elmozdítását célzó alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) lefolytatásáról.

Egyszerre szomorú és nagyszerű eljárás

A képviselők külön-külön szavaztak  a demokrata törvényhozók által megfogalmazott két vádpontról. Először 230:197 arányban azt fogadták el, hogy az elnök felelősségre vonható a hatalommal való visszaélés miatt, majd 229:198 arányban megszavazták az eljárás lefolytatását a második vádpontban, a kongresszus akadályozása címén is.

A voksolást megelőző vita több mint nyolc órán keresztül tartott, történelmi ihletésű magyarázatok és rendkívül heves szócsaták tarkították.
A demokraták szerint viszont Donald Trump korrupt módon visszaélt a hatalmával, amikor a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében azt vetette fel, hogy Kijev indítson vizsgálatot a demokraták egyik elnökjelöltje, Joe Biden volt alelnök és fia, Hunter Biden ukrajnai üzleti ügyeiben. A demokrata törvényhozók állítása szerint az elnök ezzel idegen hatalmat buzdított arra, hogy beavatkozzék az amerikai választási folyamatba, és egyben veszélybe sodorta az amerikai nemzet biztonságát is.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök a voksolás után tartott sajtótájékoztatóján az Egyesült Államok számára “nagyon szomorúnak”, de az alkotmányosság szempontjából “nagyszerűnek” nevezte az impeachment megszavazását. A házelnök két képviselőházi bizottság vezetőivel, Adam Schiff-fel és Jerrold Nadlerrel közösen tartott sajtótájékoztatót. Ezen Adam Schiff úgy fogalmazott: “most az a kérdés, hogy (Mitch) McConnell szenátor (a szenátus republikánus frakciójának vezetője) lehetővé tesz-e egy tisztességes eljárást a szenátusban”.
A képviselőházi szavazás után ugyanis az impeachment-folyamat a szenátusban folytatódik, ahol szabályszerű tárgyalást folytatnak le. Ennek vezetője az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elnöke, John Roberts lesz, a szenátorok pedig egyszerre látják el az esküdtek és a bírák feladatát.

Trump: Semmi rosszat nem tettem!

Donald Trump szerdán este – a szavazás idején – egy michigani kisvárosban tartott nagygyűlést. Ott arra szólította fel híveit, hogy jövőre a félidős választásokon “küldjék a pokolba” Nancy Pelosit. Az elnök szerint a szerdai szavazás csupán azt mutatta, hogy a demokrata párti politikusok “mély gyűlölettel és megvetéssel” viseltetnek a szavazók iránt. Megjegyezte, hogy egyetlen republikánus törvényhozó sem szavazta meg az impeachmentet. Hangsúlyozta, az ország “jobban áll”, mint valaha, s ő semmi rosszat nem tett.

Becso

Egy hozzászólás itt: “Vád alatt Trump?

  • Avatar
    2019.12.19 - 06:56
    Közvetlen hivatkozás

    Azt mindenféleképpen jó látni, hogy Amerikában van és működik az alkotmányosság. Mindannyian tudjuk, hogy a mi főninknek Trump példakép, s bizony látva, ahogy működnek, ezen meg sem lepődhetünk. Sajnos nálunk ilyen horderejű demokratikus eljárás lefolytatása elképzelhetetlen, s bizonyára Trump sem bánná, ha most főni eszköztárát birtokolhatná. Mi is a megdönthetetlen érve Trumpnak hívei felé…?! Mintha csak a csúti bonsaiduce-t hallanánk…, HOGY SOHA ILYEN JÓL NEM ÁLLT AZ ORSZÁG, mint most…stb. . Amerikában ez még igaz is lehet esetleg, de önmagában a meglévő, jelenlévő pillanatnyi jólét minden egyéb más értéket felülírhat talán…?! A jólét megléte mindenre mentség kell, hogy legyen…?! A jólét érzete, megléte viszonylagos paraméter. Lassubb fejlődést is indokoltnak tartok, ha közben egyéb fontos , DEMOKRATIKUS értékek sem sérülnek. A FOLYAMATOT kell nézni, ami ha jelenleg visszafogottabb lenne is talán, de hosszútávon sokkal kifizetődőbb lehet…stb. . Ezzel csak azt szeretném kihangsúlyozni, hogy az ANYAGI JÓLÉT NÖVELÉSE nem lehet mindent felülíró cél, s érte nem lehet bármilyen eszköz bevetése is megengedett, akár törvénysértést is cinkosan megengedve… indokolt. A populizmus erőteljes megnyilvánulása, felértékelődése miatt Trump népszerűsége úgy tűnik töretlen. Az erőbedobás ellene nagy energiákat feltételez, sajnos nem túl nagy arányban győztek a demokraták, így joggal bízík az elnök abban, hogy győztesként kikerülhet a folyamatból. Mégis jó, hogy legalább láthatjuk, hogy esély van arra, hogy a demokratikus értékrend győzzön. Viszont, ha a győzelem nem születik meg végülis, az Trump-féle erők mindennél jobban való előretörését fogja jelenteni, aminél nyomasztóbbat elképzelni is nehéz lenne.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük