Vádat emeltek Donald Trump ellen

A manhattani esküdtszék megszavazta a vádemelést Donald Trump ellen. A csütörtök esti döntésről elsőként a New York Times számolt be, azóta pedig a CNN is megerősítette az értesüléseket – írta meg a Telex.

Precedens

A korábbi elnökkel szemben amiatt vizsgálódnak, mert a gyanú szerint üzleti dokumentumokat hamisíthatott, hogy eltitkolja, hogy ügyvédjén keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában. Az ügyről bővebben itt olvashatnak.

Az ügy precedens nélküli. Trump az első exelnök, aki ellen vádat emelnek az amerikai történelem során.

Donald Trump másfél héttel ezelőtt posztolt arról közösségi oldalán, a Truth Socialön, hogy szerinte március 21-én le fogják tartóztatni. Azt írta, hogy a manhattani kerületi ügyészség (aminek a vezetőjét szerinte Soros György finanszírozza)

„kedden le fogja tartóztatni a magasan vezető republikánus jelöltet és egyben az Egyesült Államok korábbi elnökét”,

annak ellenére, hogy Trump szerint az ügy egy „régi és teljes mértékben megcáfolt tündérmese”.

„Tüntessetek, vegyétek vissza az országunkat”

– zárta Trump a bejegyzést. A „vegyétek vissza az országunkat” felkiáltás Trump 2021. január 6-i beszédének végén is elhangzott, mely után hívei megostromolták az amerikai törvényhozás épületét.

Még semmi nem biztos

Fontos leszögezni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy le fogják tartóztatni Trumpot. A letartóztatás akkor történne meg, ha Trump nem lenne hajlandó önként New Yorkba utazni, és megjelenni a bíróságon. A Guardian információi szerint

Trump áldozatként szeretne megjelenni a nyilvánosságban, és koncepciós perként akarja láttatni az ellene folyó vizsgálatot, úgyhogy kifejezetten örülne, ha bilincsben vinnék el.

Ennek ellenére nincs nagy esély, hogy bilincsben mutogatnák majd a kameráknak Trumpot az Insider által megszólaltatott szakértők szerint. A csütörtöki döntés meglepetésként érte az amerikai médiát és a korábbi elnök stábját is. Az elmúlt napokban arról cikkezett ugyanis a sajtó, hogy a manhattani esküdtszék jövő héten több hetes szünetre vonul, és azzal számoltak, hogy csak április végén kerül majd újra napirendre az ügy. A következő napok kérdése, hogy Trump hajlandó-e együttműködni a hatóságokkal. A vádemelést tartalmazó iratokat a következő órákban fogják kézhez kapni a korábbi elnök ügyvédei.

Az ügyvédei szerint Trump hajlik a hatóságokkal való együttműködésre. A New York-i bíróságon a következő hetekben kell majd megjelennie. Mivel egy erőszakmentes bűncselekménnyel kapcsolatban vizsgálódnak ellene, szabad lábon védekezhet majd.

Mi várható?

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész amiatt emel vádat Trump ellen az esküdtszék döntését követően, mert a politikus ügyvédjén, Michael Cohenen keresztül 130 ezer dollárt, azaz közel 50 millió forintot fizetett Stormy Danielsnek, hogy a pornósztár hallgasson az afférjukról. Ez önmagában még nem illegális. Két okból vizsgálódnak Trump ellen.

  • Egyfelől Cohen a saját zsebéből fizette ki Danielst, amit aztán megtérített neki Trump. Azonban a Cohennek kifizetett 130 ezer dollárt egyszerűen „ügyvédi díjként” könyvelték el, ami miatt felmerül a gyanú, hogy szándékosan meghamisították a Trump Organization üzleti nyilvántartását, hogy eltitkolják a kifizetés valódi okát, ami alacsony rendű bűncselekménynek minősül New York állam törvényei szerint. Legfeljebb 4 év börtön szabható ki miatta, azonban ha bűnösnek is találják, Trump valószínűleg megússza majd pénzbüntetéssel.
  • Ennél még problémásabb, hogy a pornósztár lefizetése a 2016-os elnökválasztási kampány hajrájában történt. A gyanú szerint kampányfinanszírozási szabályokat szeghetett Daniels lefizetésével Cohen és a Trump-kampány.

A Trump piszkos ügyeit intéző ügyvéd 2018 decemberében bűnösnek vallotta magát egyebek mellett kampányfinanszírozási szabályok megszegésében és amiatt, hogy hazudott a kongresszusnak, amiért három év börtönre ítélték.

Hogyan befolyásolhatja az ügy a 2024-es elnökválasztást?

Ha bűnösnek is találnák Trumpot, az amerikai törvények nem tiltják, hogy büntetett előéletű politikus elinduljon egy választáson, úgyhogy ez biztosan nem fogja megállítani az újabb elnökjelölti ambícióiban. Az igazán fontos kérdés az, hogy egy esetleges vádemelés, és ha bűnösnek találják, hogyan befolyásolná a republikánus előválasztást. Míg az év elején még fej fej mellett állt Trump és a legfőbb potenciális kihívójának tartott Ron DeSantis floridai kormányzó a republikánus elnökjelöltségért folyó versenyben, az elmúlt hónapokban komoly előnyt sikerült kiépítenie a korábbi elnöknek. Ehhez nagyban hozzájárulhatott, hogy DeSantis továbbra se jelentette be hivatalosan indulását.

Milyen más ügyekben vizsgálódnak Trump ellen?

Az igazságügyi minisztérium a 2020-as elnökválasztás elcsalására tett erőfeszítései miatt és a Capitolium 2021. január 6-i ostromával kapcsolatban is vizsgálódik Trump ellen. Az ügyben a hétvégén Mike Pence volt alelnököt is beidézték tanúskodni. Ezen felül a Fehér Házból elvitt titkosított dokumentumok ügyében is nyomoznak, illetve amiatt is, hogy Trump akadályozta-e ezt a nyomozást. Georgia államban külön vizsgálják, hogy Trump vagy kampányának tagjai beavatkoztak-e a választásba, a New York-i főügyész pedig adócsalás miatt nyomoz a Trump Organization ellen. Valójában egyáltalán nem a Stormy Daniels-ügy a legfajsúlyosabb a zajló vizsgálatok közül.

VIA Telex

Kapcsolódó