Putyin elrendelte a sorozást: 147 ezer 18 és 27 év közötti férfira vonatkozik

Putyin rendelete értelmében a sorozás 2023. április 1-től július 15-ig tart, és 147 ezer emberre vonatkozik. A katonai szolgálatra történő behívó a 18 és 27 év közötti orosz állampolgárokra vonatkozik – írja az Infostart.hu.

…elfogyott a regimentje…?

A tavaszi katonai sorozásról szóló rendeletet írt alá Vlagyimir Putyin orosz elnök. A dokumentumot csütörtökön tették közzé.A dokumentum rendelkezik azoknak a katonáknak, matrózoknak, altiszteknek a katonai szolgálat alóli felmentéséről is, akiknek letelt a szolgálati ideje. A sorozásért az orosz kormány, a regionális hatóságok és a sorozóbizottságok felelősek.

Jelenleg folyik a vita a dumában a sürgős katonai szolgálat alsó korhatárának 21, a felsőnek pedig 30 évre történő fokozatos felemeléséről szóló törvényjavaslatról.

Andrej Kartapolov, a parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke közölte, hogy az idei tavaszi és őszi behívókat még a jelenleg hatályos jogszabályoknak megfelelően küldik ki.

2022 őszén 120 ezer embert hívtak be katonai szolgálatra, tavaly tavasszal pedig 134 500-at.

Ez is érdekelhet: Oroszország ételt ajánlhat az észak-koreai fegyverekért cserébe

Az amerikai hírszerzés értesülései szerint Oroszország delegációt akar küldeni Észak-Koreába, és élelmiszert kínálnának a lőszerekért cserébe.

Észak-Korea a világ egyik legszegényebb országa, és évtizedek óta krónikus élelmiszerhiánnyal küzd. A kedvezőtlen időjárás, a szigorú határellenőrzés és a nemzetközi szankciók hatására jelenleg is súlyos élelmezési válsággal küzd. A dél-koreai hatóságok műholdfelvételei azt mutatják, hogy Észak 2022-ben 180 000 tonnával kevesebb élelmiszert termelt, mint 2021-ben. A nyugati szankciók miatt Oroszország egyre nehezebben pótolja az Ukrajna elleni háborúban elhasznált vagy megsemmisült fegyvereket, ezért más országokhoz fordult a fegyverek beszerzése céljából. Tavaly decemberben az USA állítása szerint Irán lett Oroszország legfőbb katonai támogatója.