Levadászva! -Csodát rejtett az aszteroida – Mi az a pánspermia-elmélet?

A japán aszteroidavadász idegen vitaminmintát gyűjtött. Az élethez nélkülözhetetlen szerves vegyületeket fedeztek fel egy távoli aszteroidán a japán Hayabusa2 űrszonda.

Űrvitamin!

A felfedezett vegyületek közé tartozik a niacin, amely B3-vitaminként is ismert, és az uracil, amely a négy nukleobázis (nitrogéntartalmú vegyület) egyike, amely az RNS-t, az élő szervezetek felépítésére vonatkozó utasításokat tartalmazó molekulákat alkotja.

„A tudósok korábban is találtak nukleobázisokat és vitaminokat bizonyos szénben gazdag meteoritokban, de mindig felmerült a földi környezetnek való kitettség által okozott szennyeződés kérdése. Mivel a Hayabusa2 űrszonda közvetlenül a Ryugu aszteroidáról gyűjtött két mintát, és lezárt kapszulákban szállította őket a Földre, a szennyeződés kizárható.”

– mondta Yasuhiro Oba professzor , a Hokkaido Egyetem kutatója.

Ryugu aszteroida a sötét űrben

A Hayabusa2-t 2014 decemberében indította útjára a JAXA japán űrügynökség. 2018 júniusában érte el célját, a Ryugu űrsziklát , másfél évig maradt mintát venni, majd 2020 decemberében visszatért a Földre.

Sok biológiailag fontos molekula

A kutató csoport a vegyületeket úgy vonta ki, hogy a Ryugu-ból vett mintákat forró vízbe áztatták, és az eredményt nagy felbontású tömegspektrométerrel elemezték ki. Az uracil és a niacin mellett számos más biológiailag fontos molekulát is találtak, köztük aminosavakat, aminokat és karbonsavakat, amelyek a fehérjékben találhatók, és szerepet játszanak az élőlények anyagcseréjében.

Pánspermia elmélet

A kutatók szerint a vegyületek valószínűleg egyszerűbb molekulákból, például ammóniából, formaldehidből és hidrogén-cianidból képződtek, amelyek mindegyike általában megtalálható az üstökösjégben.

A felfedezés további hitelt ad a pánspermia elméletének – annak a hipotézisnek, hogy az élet fontos építőkövei az űrben jönnek létre, és meteoritok hozhatták őket a Földre, illetve más bolygókat is megtermékenyíthettek.

„Az uracil felfedezése a ryugui mintákban megerősíti a jelenlegi elméleteket a nukleobázisok korai földi forrásairól”

– mondta Oba professzor.

Újabb mintás a NASA-tól

„A NASA OSIRIS-REx küldetése idén mintákat küld vissza a Bennu aszteroidáról, és ezen aszteroidák összetételének összehasonlító vizsgálata további adatokat szolgáltat majd ezekre az elméletekre támaszkodva.”

( sziJauram.hu)

Kapcsolódó