Izgatottan várjuk, vajon Orbán Viktor tovább szegényedett-e?

Az MSZP szerint nem jó a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozati rendszere és az intézményesült korrupció ellen a hosszú távú megoldást egyedül a kormányváltás jelenti.

A Fidesz lesöpörte a vagyonnyilatkozat reform-javaslatát

Bárány Balázs, az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szerdán Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy éjfélig kell leadniuk az országgyűlési képviselőknek vagyonnyilatkozatukat. A kusza dokumentumból sok minden kiderülhet, de az, hogy ha „valaki történetesen egy fideszes tolvaj, sajnos pont nem” – fogalmazott.

Példaként említette, ha valaki nem írja be a vagyonnyilatkozatába fél lakását, pár hektár földjét vagy egyéb vagyontárgyát, akkor a dokumentumot később mindenféle büntetés nélkül javíthatja. Hozzátette: eljárás csak akkor indulhat, ha a parlament fideszes többségű mentelmi bizottsága úgy dönt.

A szocialista politikus elmondta, az MSZP tavalyi, a Fidesz által lesöpört antikorrupciós javaslatcsomagjának része a vagyonnyilatkozatok reformja.

Orbán Viktor a világ legbőkezűbb barátja

Ismertetése szerint ingatlanok és gazdasági érdekeltségek bevallásánál a közhiteles nyilvántartásokat kellene alapul venni, az ajándékozást és a magánkölcsönt pedig  mind a két félnek be kellene jelentenie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Egy bizonyos szorzó feletti gazdagodás esetén automatikusan vagyonosodási vizsgálat indulna – részletezte.

Bárány Balázs azt mondta, akit rajtakapnak és határidőn túl javítja a nyilatkozatát, az automatikusan elveszítheti parlamenti mandátumát.

Elmondta, izgatottan várják a mostani nyilatkozatokat, hogy kiderüljön, Orbán Viktor tovább szegényedett-e? Tavaly 742 ezer forint megtakarítást vallott be a miniszterelnök, miközben barátja, Mészáros Lőrinc óránként 11 millió forinttal gyarapodott. Ha ez így van, akkor Orbán Viktor a világ legbőkezűbb barátja, „tartok tőle, hogy a magyarok pénzén”.

Szerinte az nem lesz benne a vagyonnyilatkozatokban, hogy „a fideszes oligarchahálózat gazdagabb, mint valaha”.

A kormányfő édesapja egy állami beruházás alvállalkozója volt

Hozzátette: bizonyítottá vált, hogy Orbán Viktor családja is érintett a közbeszerzésekben, mivel egy Mészáros Lőrinc által megvalósított állami beruházás alvállalkozója volt a kormányfő édesapjának egyik cége.

Bárány Balázs azt mondta, a fideszes körből egyedül „a NER vejének”, Tiborcz Istvánnak akadt problémája az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) miatt, amely a vállalkozó cége által elnyert egyes közbeszerzések ügyében 13 milliárd forint visszafizetését javasolja.

A politikus arra buzdította az embereket, hogy szavazzanak az MSZP-Párbeszéd szövetségére és ezzel az intézményesült korrupciónak is vége lesz.

(Forrás: MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük