Valamelyik “nagytesó” a számítógépedben kutat(na)! – A Gmail megerősítette: üzenete hivatalos és valódi!

A Media1 már legalább 10 olyan személyről értesült, akik jelzést kaptak a GMailtől az elmúlt napokban arról, hogy feltételezhetően államilag támogatott hackertámadással próbálják megszerezni a jelszavukat, Megkérdezték a Google Magyarországot, mennyire kell ezt komolyan venni, és hogy mi alapján gondolják, hogy kormányzati háttere van a támadásoknak. Megjött a válasz….

Hol van még a választás? Vagy ez a “normális ügymenet”?

Mint arról korábban a Media1 már beszámolt, Bodoky Tamás, az Átlátszó.hu oknyomozó portál főszerkesztője mellett Lőke András, a legkiválóbb oknyomozó újságíróknak járó Transparency-Soma díjakat odaítélő zsűri elnöke, egyben az Ittlakunk.hu felelős szerkesztője is kapott figyelmeztetést arról, hogy

feltehetőleg kormányzatilag támogatott hackertámadás célpontjává vált.

Ennél jóval többen érintettek

A hír megjelenése óta további személyekről derült ki, hogy kaptak a GMailbe történő belépésük után figyelmeztetést arról, hogy feltehetőleg állami hátterű hackerek próbálják a jelszavukat megszerezni.

Ilyen jelzést főleg újságíróktól kaptunk, de nem csak

-írta a portál.

Közöttük van az egyik nagy vezető hazai hírportál közismert és kiemelt munkatársa is, aki anonimitást kért, mert nem akarja informátorait megrémiszteni. Az újságíróról annyit, hogy számos alkalommal foglalkozott és foglalkozik az Orbán-kormány visszaélésgyanús ügyleteivel, de nem tudni, van-e ehhez köze a támadási kísérletnek. Rajta kívül egy ma már külföldön élő, egykoron az Orbán-kormányt támogató, mostanra azonban a pártból kiábrándult, és a pártot számos internetes fórumon, Facebook-csoportban bíráló civil is jelezte, hogy kapott figyelmeztetést a Google-től az ellene irányuló állítólagos kormányzati hátterű támadási kíséretről.

A Google Magyarország reakciója

a kiküldött figyelmeztetésekkel kapcsolatban Shane Huntley, a Google veszélyelemző csoportjának vezetőjének Twitter bejegyzését és annak kapcsolódó folyamát ajánlják figyelmünkbe. (A bejegyzés nemcsak Magyarországra vonatkozik.)

A Google sajtóirodája (részben a bejegyzés alapján) a következő nyilatkozatot is elküldte

„Tegnap átlagon felüli mennyiségű, állam által támogatott biztonsági figyelmeztetést küldött ki a veszélyelemző csoport. Ezek a figyelmeztetések először is azt jelzik, hogy a felhasználó célpont volt, nem azt, hogy a fiókját feltörték. Amennyiben figyelmeztetést küldünk, akkor nagyon nagy az esélye, hogy blokkoltuk a tevékenységet. A megnövekedett számok ebben a hónapban egy kis számú, széles körben célzott tevékenységekből származnak, amelyeket blokkoltak. A figyelmeztetés arra hívja fel a felhasználó figyelmét, hogy potenciális célpontja egy következő támadásnak, így itt az ideje, hogy biztonsági intézkedéseket tegyen.”

További részletekért keresse fel a portált.

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Kapcsolódó

 

Média1: valamelyik "nagytesó" a számítógépedben kutat(na)! - A Gmail megerősítette: üzenete hivatalos és valódi!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.