Mire készül az oroszlán? – Kormányokon átívelő válság Nagy-Britanniában

Úgy tűnik, nagyot tévedtek azok a konzervatív brit politikusok, akik azt hitték, hogy egy újabb, második gyors miniszterelnök váltással “nyakára léphetnek” a Nagy-Britanniában most már igencsak elhúzódó kormányzati válságnak. A Liz Trusss-kormány egyik botránya ugyanis tovább gyűrűzik és már meg is rázta az új, Rishi Sunak vezette kabinetet, méghozzá belülről.

Belügyminiszter a pácban

Féltucatnyi bizalmas kormányzati iratot továbbított a kormány zárt e-mail-szervereiről személyes e-mail-címére az elmúlt hetekben Suella Braverman, Nagy-Britannia belügyminisztere. Ő volt az, aki hasonló ügye miatt lemondani kényszerült az előző kormányfő, Liz Truss utolsó munkanapján, ám az új , szintén tory kormányfő is bizalmat szavazott neki és visszahívta pozíciójába, ez alighanem nagy hiba volt. A belügyminiszter “laza iratkezelésének” ügye lassan Rishi Sunak miniszterelnök kormányának első komolyabb belpolitikai botrányává fajul.

Braverman beszámolót küldött az alsóház belügyi bizottságának

A miniszter a bizottság elnökéhez, Diana Johnsonhoz intézett levelében azt írta: szeptember 6. és október 19. között hat alkalommal továbbított kormányzati e-mail-címéről saját, jórészt mobiltelefonon használt e-mailjére hivatalos dokumentumokat. Braverman hangsúlyozta: a szóban forgó iratok egyike sem érintett nemzetbiztonsági, hírszerzési, vagy kiberbiztonsági kérdéseket, így a dokumentumok nem jelentettek veszélyt a nemzetbiztonságra. A belügyminiszter hozzátette: a saját e-mailjére továbbított csatolmányok nem tartalmaztak titkos vagy szigorúan titkos besorolású iratokat.

Braverman egy hasonló ügyre hivatkozva az előző miniszterelnök, Liz Truss kormányzásának utolsó napján lemondott. Névleg azzal indokolta október 19-én bejelentett távozását, hogy személyes e-mailjéről küldött át egy hivatalos, még nem publikált szakpolitikai dokumentumot az egyik alsóházi képviselőnek, akinek nem volt betekintési joga az adott bizalmas iratba.

Hajlamos a lavírozásra

Braverman előző hasonló okból történt lemondása alkalmából írt levelében erőteljes bírálatokat is megfogalmazott Liz Truss kormányának politikájával szemben, alig burkoltan számon kérve, hogy az akkori miniszterelnök nem nézett szembe a korábbi pénzügyminiszter által szeptember végén bejelentett súlyos piaci felfordulással járó adócsökkentési program következményeivel. Suella Braverman abban a levélben azt írta:

“a kormány működésének alapja az, hogy vállalják a felelősséget mindazok, akik hibát követnek el.”

Liz Truss másnap lemondott a Konzervatív Párt vezetői tisztségéről, és ezzel kormányfői megbízatása is megszűnt. Az utódjául megválasztott új miniszterelnök, Rishi Sunak azonban ismét kinevezte belügyminiszterré Bravermant. Sunakot ezért komoly bírálatok érték a kormányzó Konzervatív Párt frakciójának egyes tagjai részéről, akik szerint továbbra is vannak nyitott kérdések Braverman szakmai tevékenységével – egyebek mellett a bevándorlási szabályozás egyre nyilvánvalóbb zavaraival – kapcsolatban.

Könnyen előfordulhat, hogy ez a nem várt botrány viharos gyorsasággal maga alá temeti őfensége III. Károly első kormányát.

Kapcsolódó