Végét járja a cudar idő!

Hétfő délután is még szeles, hideg, borongós idő lesz. Az ország túlnyomó részén estig eltart az esőzés, de délutántól egyre tartósabb szünetekkel. Az esti órákra a felhőzet is vékonyodhat kissé.

Erős, a Dunántúl északi térségében és az északkeleti országrészben viharos (50-70 km/órás) lökésekkel kísért északi szél fúj.

Estére nagyrészt megszűnik az eső, éjszaka már nem várható számottevő csapadék. Északnyugat felől szakadozik, csökken a felhőzet, a Dunántúl felett hajnalra kitisztul az ég, keletebbre még sok felhő várható. Kissé mérséklődik, de nyugaton és keleten továbbra is erős lökések kísérik az északi szelet. Az Alpokalja szélvédett völgyeiben már nem zárható ki gyenge talaj menti fagy.

Kedden naposra, szárazabbra fordul, kissé enyhül, de az évszakhoz képest még hűvös marad az idő. Délelőtt keleten, északkeleten még felhősebb égbolt ígérkezik, de ott is szakadozik a felhőtakaró. Elvétve előfordulhat kisebb záporeső, jelentős eső azonban már nem valószínű. Eleinte még lehetnek élénk széllökések a nyugati és keleti országrészben, de délutánra mérséklődik a légmozgás.

Éjjel gyenge légmozgás, csillagfényes, gyengén felhős égbolt, hideg idő valószínű. Hajnalban, nyugaton élénkülő déli szél támad.

A jellemző hőmérséklet átlaga (oC):

hétfő délután 6 és 12,

kedd reggel 1 és 7, (az Alpokalja völgyeiben akár gyenge fagy is lehet),

kedd délután 13 és 15 fok körül alakul.

Ez jön!

– Szerdán várhatóan élénk, a Dunántúlon erős déli szél támad. A széllel több fokos melegedés érkezik. Napos időben, az évszakos átlag körüli délutáni hőmérsékletre van kilátás. Éjjel, nyugat felől felhősödésre, majd hajnalban, nyugaton már kisebb esőkre is készülni kell.

– Csütörtökre újabb ciklon érkezése valószínű. Keleten is beborul az ég, miközben nyugat felől kiadós esőket adó csapadékmező terjeszkedik. A keleti országrészben zivatar is kialakulhat. A csapadék várhatóan gyorsan átvonul, este, nyugat felől már csökken a felhőzet.

– Pénteken nagyrészt napos, de élénk, nyugaton erős déli szélre van kilátás. Ismét emelkedik a hőmérséklet. Az északi térségben kedvezőnek látszanak a feltételek helyi záporok, zivatargócok kialakulására.

– Szombaton is még a déli széllel érkező meleg ígérkezik dominánsnak, de előreláthatólag hidegfront közelít. Hatására jelentősen nő a záporok, hevesebb zivatargócok kialakulásának esélye a nap folyamán.

– Vasárnapra szeles, borús, esős, hideg idő most a legvalószínűbb.

Közlekedés meteorológia

Hétfőn is a még térségünkben lévő hidegfront okozta feszültség növekedés, a koncentráció képesség romlása, illetve a még többfelé esőktől, záporoktól, vizes, csúszós utak egyaránt növelik a közlekedési balesetek kockázatát!

A vélemény bizonytalansága ÁTLAGOS.

Véleményalkotó: Aigner Éva és Pártai Lucia

Forrás: eumet.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük