12 tény a fitneszről, amit egyik edző sem mond el!

Ki ne szeretne jól kinézni? Egy kicsit kockásabb has, picit feszesebb comb, egy hurkával kevesebb, behúzható állapotú hasi…. Ahhoz, hogy jobban nézzen ki és komfortosabban érezze magad a bőrében, sokan választják a fitneszt. De – mint minden esetben – itt sem árt figyelni a mértékletességre.

Az alábbiakban érdekes tényeket találsz a fitneszről, ami segít az edzéseket hatékonyabbá, hasznosabbá és élvezetesebbé tenni. A cikk végén pedig egy bónuszt találsz, amely motiválhat, hogy többet sportolj!

1. A látványos eredményre meglehetősen sokáig kell várnod!

Eleinte ne várj túl gyors eredményeket az edzőteremben eltöltött idő után. Azok, akik nyárra, vagy 2 hónapon belül fogyni akarnak, valószínűleg kudarcot vallanak. Természetesen mindez attól függ, hogy kinek hogyan reagál a teste, mekkora a súlya és az életkora. Mindenesetre az edzés első eredményeit körülbelül 2-3 hónap múlva fogod csak észrevenni. Vannak viszont nem kevesen, akik csak a hatodik hónap múlva vesznek észre pozitív változásokat a testükkel kapcsolatban.

Fontos megérteni, hogy a siker kulcsa a rendszeresség, az edzés gyakorisága és a helyes táplálkozás. Két hetes edzéstől nem várható semmilyen különleges hatás. Jó eredményeket érhetünk el heti 3 erőnléti és 2 kardió edzéssel. Ez nem jelenti azt, hogy heti 5 napot kell az edzőteremben töltenünk. A kardióedzésnek megteszi egy közönséges séta is.

2. A kívánt eredmény elérése nem mindig lehetséges

Ha van egy elképzelésed arról, milyen a te tökéletes alakod, és egy ilyen eredményt szeretnél elérni a fitnesz segítségével, akkor fel kell készülnöd arra, hogy ez nem biztos, hogy működik. Először is figyelembe kell venni az egyes személy genetikai adottságait és testének fizikumát. Valaki izmai természetes módon növekszenek jobban, és valakinek gyorsabb az anyagcseréje. Ezen kívül számos profi sportoló és fitnesztréner különleges készítményeket használ a kívánt hatás eléréséhez.

Ha elérhetetlen célokat tűzünk ki, akkor nemcsak a motivációnkat veszíthetjük el, hanem még az is megeshet, hogy alakunkat ugyan formáljuk, de az egyáltalán nem lesz harmonikus. A helyes cél felállításához objektíven ki kell értékelned magadat, figyelembe kell venned a képességeidet és korlátaidat, és meg kell próbálnod elérni a lehető legjobb formát abból, amid van.

3. Általában elegendő 5–7 foglalkozás az edző felügyeletével

Az edzők szeretik azt mondani, hogy mindenkinek személyre szabott képzési programra van szüksége, amit nem tud saját magának összeállítani. De ez nem igaz. Az igaz, hogy mindenkinek szüksége van egy edzőre, aki megmutatja a hatékony technikát. Ehhez általában 5 alkalom elégséges. Ezután viszont te magad is edzhetsz, hiszen már tudod, hogy mire kell odafigyelned.

Körülbelül másfél hónap múlva érdemes néhány órát venni egy másik edzőtől hogy megtudd, illetve, hogy ellenőrizhessed, hogy mindent helyesen csináltál-e, és legyen aki válaszoljon az esetlegesen felmerülő kérdéseidre. Objektíven nézve a dolgot, több oktató nem szükséges. Az már persze egy más dolog, hogy az edző felügyeletével végzett edzés mindig fegyelmezettebb, de ez mindössze személyes motiváció kérdése.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük