Connect with us

Ez a nap

Schengen jövője is szóba került

Megosztás

A biztonság- és védelempolitikai missziók további együttműködési lehetőségeiről, a Közös Európai Menekültügyi Rendszer reformjáról, az online terrorizmus elleni küzdelemről, illetve a schengeni övezet előtt álló jövőbeli kihívásokról egyeztettek a Bel- és Igazságügyi Tanács ülésének résztvevői december 7-én és 8-án, Brüsszelben.

Bel- és igazságügyi stratégia

A magyar delegációt vezető Pintér Sándor belügyminiszter a tanácskozáson kifejtette, hogy Magyarország támogatja a közös biztonság- és védelempolitikai missziók, valamint a bel- és igazságügyi ügynökségek közötti együttműködés előmozdítását.

Az elnökség által közösen megalkotott bel- és igazságügyi stratégiával kapcsolatban pedig elmondta: hazánk továbbra is azt az álláspontot képviseli, hogy a magas szintű belső biztonság és a személyek schengeni térségen belüli szabad mozgásának biztosítása érdekében a schengeni térség belső határainak hiányát erős és megbízható külső határokkal kell ellensúlyozni.

Magyarország schengeni övezethez való csatlakozásának 10. évfordulója arra is alkalmat adott, hogy a magyar belügyi tárcavezető által kezdeményezett munkaebéden a miniszterek eszmét cseréljenek Schengen jövőjéről. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy az első és legfontosabb lépés az Európai Unió külső határai feletti teljes kontroll visszaszerzése, az illegális migráció megállítása, valamint a kiváltó okok megfelelő kezelése.

A megbeszélésen Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a migrációs áramlatokat Európán kívül kell megállítani, de nem csak Líbiára kell koncentrálni, hanem más kibocsátó országokra is. Magyarország a balkáni útvonalat sikeresen lezárta, és ennek megőrzésére a jövőben is törekedni fog – tette hozzá. Ugyanakkor kiemelte: a belső határellenőrzés visszaállítására vonatkozó rendelkezések kiszélesítése veszélyeztetheti az EU schengeni vívmányait.

 

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Tessék mondani, ez még tényleg az Európai Unió lenne?- Lehet, hogy hamarosan ismét csak egy szép álom lesz a "határtalan" Európa - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük