65 százalék fölötti választási részvételnél Orbán Viktor megbukott

A hódmezővásárhelyi polgármester-választás eredményének fényében másfél napja megy a választási matek.

A győzelem kulcsa a magas részvételi arány

Az arra illetékesek osztanak, szoroznak. Az ellenzéki összefogásban újratervezés van, az eddig mindentől és mindenkitől elzárkózó LMP bejelentkezett a Jobbiknál és az MSZP-Párbeszédnél is, hogy kezdjenek el egyeztetni. Miközben soha nem látott mennyiségű jelöltre van kilátás – Karácsony Gergely elmondása szerint Zuglóban akár negyven egyéni országgyűlési képviselőjelölt lehet – egyben tisztul(hat) is a kép.

A demokratikus pártok erősorrendje eléggé tisztán látszik. Ma még az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondja. maguk között kell tovább egyeztetni és megegyezni a visszalépésekről, míg sokan már a Jobbikkal való megállapodást sürgetik.

Eggyel hátralépve, a hódmezővásárhelyi kampány és a választás végeredménye kikristályosította, hogy a demokratikus ellenzéki győzelem kulcsa a magas részvétel. A többi csak mese és mítosz.

Somogyi Zoltán politikai elemző kedden ezt így fogalmazta meg:

„Azt, hogy lesz-e kormányváltás, a vasárnapi részvételi adatokból tudni fogjuk. 55 százalékos részvételig nem várok változást, 55 és 65 százalék közötti részvételnél izgalmas verseny lesz, ahol az eredmény csak este, az adatok fényében derül ki, úgy, hogy minél magasabb a részvételi szám, annál nagyobb a váltás esélye.

65 százalék fölötti választási részvételnél Orbán Viktor megbukott.

A mozgósítás a legfontosabb feladat

Ki-ki amit szeretne, annak a részvételnek drukkoljon. Ha pedig nagyon szeretne váltást, akkor ne pártról győzködje a közvetlen környezetét, hanem arról a nagyon egyszerű dologról, hogy menjenek el szavazni. Én erre biztatok mindenkit, már csak abból a nagyon egyszerű meggyőződésből is, hogy a demokrácia működésének az alapja a részvétel.”

Világos beszéd, és egyben azt is megmutatja, hogy a kormányváltó pártok legfontosabb feladata a mozgósítás!

Vasárnap után mindenki kíváncsi volt a Fidesz véleményére és válaszára. A választás éjszakáján a vereséget szenvedett jelölt „mocskos kampányról beszélt, míg hétfőn a miniszterelnök elmondta, hogy nekik háromszor annyit kell dolgozniuk a választási győzelemért, mint az ellenfélnek. Az nem volt teljesen világos, hogy ez mit jelent. Rossz hírünk van miniszterelnök úr: minden egyes választópolgár szavazata ugyanannyit ér. Arra pedig nincs semmilyen mérhető adat, hogy egy kormánypárti voksért háromszor többet kéne kampányolni, dolgozni, mint a kormányváltó szavazatért. Mivel a pénz, paripa, fegyver – lásd: a médiatulajdon és -használat – a kormány kezében van, így éppen fordított a helyzet.

Ennyi?

Kedden délután végre a Fidesz főideológusa is megszólalt. Deutsch Tamás a digitális korszak kihívásainak megfelelően, egyre tömörebben tudja megfogalmazni az idevágó ukázt.

„Doktorminiszterelnökúr (copyright by Megadja Gábor) után szabadon, no beszarás, no agyaskodás (no para, no hohmec); harc, barátaim, harc. Van miért, van kikért. Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!
Ennyi.”

Zay-os siker – Kicsit másként a hódmezővásárhelyi csodáról…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük