A kormány több mint 6,5 milliárd forint visszatérítendő támogatást biztosít a pécsi önkormányzat finanszírozási helyzetének rendezésére, további 3 milliárdot pedig annak jövő évi likviditása érdekében.


Orbán sk.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester a város szeptemberi közgyűlésén jelentette be, hogy Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő vezetésével rendkívüli tényfeltáró bizottság alakul az önkormányzat gazdálkodásában jelentkező 7,5 milliárd forintos költségvetési hiány okainak vizsgálatára.

A Magyar Közlönyben is megjelent a vonatkozó Kormányhatározat, amelyet Orbán Viktor jegyez.

Páva leszögezte,

“Nem ajándékot kértünk, és nem is azt kaptunk. Komoly lehetőséget nyújt számunkra a kabinet a három éven belül visszatérítendő támogatás biztosításával, ezért cserébe pedig joggal várja el, hogy immáron a nulláról kezdve a lehető legszigorúbb gazdálkodást folytassuk, és tovább vigyük azt az ésszerűsítést, amely évekkel ezelőtt, de különösen szeptemberben elindult a költségvetési területen.” (pecsma.hu)

Ad is, Kér is?

A városvezető akkor felidézte: 2009 májusában 40 milliárd forintos adóssággal vette át az önkormányzat irányítását. Akkor úgy látta, az adósságállomány “eltakarításához” 25 év kell, a kormány adósságátvállalása azonban segített. Kitért arra is, hogy a pécsi közösségi közlekedés rendbe rakása 6 milliárd forintba került.

„a tényfeltáró bizottság feladata annak kivizsgálása: milyen folyamatok játszottak közre abban, hogy “ilyen helyzetbe” jutott a megyeszékhely.”

A kedden megjelent kormányhatározatban az áll, hogy a 6 milliárd 540 millió forint összegű támogatás visszafizetési határideje 2020 decembere.A folyósítás feltételei között szerepel, hogy

  1. Pécs megyei jogú város tulajdonában lévő “teljes vagyon” biztosítékként szolgáljon; a pénzösszeg erejéig a forgalomképes önkormányzati ingatlanok “teljes állományára” a magyar állam részére jelzálogot jegyeznek be.

A határozat szerint ugyancsak feltétel, hogy

  1. az önkormányzat az idén elindított megtakarítási, saját bevétel növelési és strukturális átalakítási intézkedések vizsgálatát és végrehajtását jövőre is folytassa, valamint, hogy a támogatás felhasználását a Magyar Államkincstár (MÁK) folyamatosan ellenőrizze.

Ha minden a fentiek szerint alakul, akkor a kormány további 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást ad 2018 elején a pécsi önkormányzat számára a város jövő évi likviditásának biztosítása érdekében.

Reakció

A kormányhatározatra közös kommünikében reagált Páva Zsolt, Hoppál Péter és Csizi Péter (Fidesz) országgyűlési képviselő, a pécsi Fidesz-KDNP-frakció munkáját segítő bizottság elnöke.

„megállapodásának köszönhetően a baranyai megyeszékhely, végleg leszámolhat a múlttal, s lehetőséget kap az elrugaszkodásra, a jövő építésére. (…) A pénzösszeg és az azzal járó kötelezettségvállalás együttes hatására a baranyai megyeszékhely komoly növekedési pályára állhat, lehetőséget kap az elrugaszkodásra”.

(forrás: MTI)


HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét