Connect with us

Kerítésen innen

Kérem, vigyázzanak, a pénztárcák nyílnak! – 7 éve nem volt ekkora áremelkedés

kassza-karas-media
Megosztás

A kormánykommunikáció attól hangos, hogy Magyarországon minden rendben, dübörgünk és az infláció elenyésző. Fölösleges dolog törniük magukat oly nagyon, ugyanis aki leugrik a sarki fűszereshez látja, érzi, hogy minden drágul.

Hol vásárolhat a kormánykommunikáció?

A privatbankar.hu 2011 májusa óta nem mért akkora éves áremelkedést, mint 2018 első Árkosár-körképében. A statisztika azt mutatja, hogy novemberben kimagasló volt a drágulás, – kellett is, hogy legyen miből decemberben akciózni – de a trend egész évben emelkedést mutatott. A januári összehasonlítás, amit az egy évvel ezelőtti januárival vetett össze a lap azt mutatja, hogy 11,4 százalékkal kellett többet fizetni ugyanazokért a termékekért egy átlagos nagybevásárlás során. A felmérést minden évben az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy áruházában végzik.

A konkrétumok

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Kezdjük a komolyabb árcsökkenésekkel, azzal hamarabb végzünk: az előző hónaphoz képest csak egyes felvágottaknál mértünk 10 százalékot meghaladó árcsökkenést. Egy év alatt pedig csak a krumpli (-27%) ás a cukor (-16%) lett sokkal olcsóbb.

Decemberhez képest a liszt ára ugrott a legnagyobbat, bő 30 százalékot; 20 százalék fölötti áremelkedést mértünk az almánál, 10 százalék fölöttit a banánnál, az UHT-tejnél, a kávénál, a teánál, a cukornál, a tésztánál, a májasnál és egyes tömény szeszes italoknál is.

Tavaly januárhoz képest természetesen a tojás drágult a legnagyobbat, 77 százaléknál jár az áremelkedés, 55 százalékkal drágult egy év alatt az alma, közel ennyivel a liszt is. Harmadával drágult az UHT-tej, 20 százalékot meghaladó mértékben a csirkemell (lásd még: a statisztikából kikerülő áfacsökkentés-hatás). Legalább 10 százalékos áremelést mértek a teánál, a gyümölcsjoghurtnál, az ásványvíznél.

Szóval, kedves mindenki! Önök szerint érdemes arra a pénzünket pocsékolni, hogy megetessék velünk, hogy már csak egy kicsit kell várni – már guggolva is kibírjuk – és itt a Kánaán? Olyan gyorsan dől meg az idea, hiszen vásárolni mindenki jár!
(forrás: privátbankár)

Áremelés a postán

Már megint emelkedik a benzin ára 

Orbán 10 döntése, ami miatt sokaknak keserű a karácsony

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Brutális áremelkedés kapujában az ország - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük