Connect with us

Kerítésen innen

Ugrik a magyar- lengyel EU-vétó? – Most következik a fideszes kommunikátorok vérverejtékes kínkeserve

A Kedves Vezető "NER-es Kádár János a balatonaligai pártüdülőben"-története
Megosztás

A 444.hu cikke szerint a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva részletesen bemutatta szerda reggel, hogyan oldhatják fel a csütörtök-pénteki EU-csúcson a patthelyzetet- A lap szerint valószínűsíthető, hogy a tervet a vétózni készülők részéről kedd este hagyták jóvá Orbán Viktorék Varsóban, az ajánlatot pedig a német kormány és az Európai Tanács elnöke dolgozták ki.

Marad a jogállamisági mechanizmus

A megegyezés értelmében a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azonban a mechanizmus alkalmazását befagyasztják. A lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. A legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás előtt biztos nem kell szembenéznie Orbán Viktornak az EU-s pénzek elvonásával. Ez a lengyel RMF értesülései szerint

Orbán Viktor miniszterelnök jelentős követelése volt

A mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet hagynak jóvá a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. Konkrét példák is szerepelnének a kézikönyvben arról, hogy milyen ügyeket nem érinthet a jogállamisági mechanizmus. Külön kitérnének arra, hogy családjogi kérdésekben és migrációs témákban egyáltalán nem lehet alkalmazni a mechanizmust. A lengyel lap a biztonsági garanciák között említi, hogy ha egy tagállamot szankcióval akarnának a többiek büntetni a mechanizmus alapján, akkor az kérheti majd, hogy a szankció élesítése előtt tartsanak politikai vitát a témában a következő EU-csúcson. A 444.hu szerint ez a lehetőség azonban eddig is benne volt a törvényben, vagyis ezt legfeljebb kommunikációs szinten lehet eladni új kedvezménynek.

<<FRISS HÍREINK!>>

Már sejtették a megegyezést

Az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Németország kormányfője, Angela Merkel német kancellár szerdán a Bundestagban arról beszélt, hogy a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett igyekeznek megoldást találni a lengyel-magyar vétóra.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden váratlanul Varsóba repült és lengyel kollégájával, Mateusz Morawieckivel tárgyalt. Este a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak azt mondta: Magyarországnak és Lengyelországnak jó esélye van a győzelemre az európai uniós költségvetési vitában, a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszer ügyében, ha a következő napokban jó irányba haladnak tovább a dolgok. Azt mondta: közelebb van egymáshoz Magyarország és Lengyelország, valamint az EU német soros elnökségének és több más tagállam kormányának az álláspontja, mint néhány héttel vagy nappal ezelőtt.

Úgy vélekedett, hogy a két ország együtt elég erős a pénzügyi érdekeik megvédéséhez, nem kell aggódni, egyetlen pennyt sem fognak veszíteni.

Orbán Viktor kiemelte: a konfliktushelyzet, a költségvetési vétó fenntartása nem jó Európának, ahogyan Magyarországnak és Lengyelországnak sem áll érdekében, ezért mielőbb megállapodásra lenne szükség, amely minden fél számára előnyös. A magyar kormányfő hozzátette:

A vita nem a pénzügyi forrásokról szól, ez csak másodlagos kérdés, amiért harcolunk, az a nemzeti szuverenitás védelme. A V4, Magyarország, Lengyelország az EU jövője.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a miniszterelnökök találkozója után újságírói kérdésre válaszolva elmondta: van esély arra, hogy a csúcson megegyezésre jutnak. Müller megerősítette, hogy Varsó napok óta az EU tanácsának német soros elnökségével is egyeztet, olyan konszenzust keresve, mely összhangot teremtene a lengyel-magyar, illetve a német elnökség által képviselt álláspont között.  (24.hu)

(Fő képünk: Cseri László)

Előzmény

EU

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük