Connect with us

Banánköztársaság

A demokrácia diadala vagy ellenzéki erőfelmérés? A Momentum javaslata és petíciója

demokraciadeficit
Megosztás

A hatalom gyakorlatában eddig csak az önkormányzati munkában tapasztalatot szerzett, vagyis a friss és ártatlan Momentum azt írja honlapján: írja alá a teljes előválasztásért! Miután a Fidesz megakadályozza, hogy a választáson mindenki a neki legkedvesebb pártra szavazhasson, a mi felelősségünk, hogy a legnyíltabb és legdemokratikusabb módon válasszuk ki a közös ellenzéki jelölteket. Minél nagyobb a részvétel, annál hitelesebb az eredmény, ezért teljes körű, személyes és online szavazást is lehetővé tévő előválasztásra van szükség: Mind a miniszterelnök-jelöltről, mind a listáról, mind az egyéni képviselői helyekről előválasztással kell döntenie az embereknek.

Első pillantásra ez a javaslat nagyon demokratikus, nagyon értelmes

Döntsön a választó, kit akar majd a (remélhetőleg!) szövetségbe tömörült ellenzék egyetlen jelöltjének minden választókörben, ki szerepelhessen a közös listán, és ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt?! A javaslat a hírek szerint – ha nem is hivatalosan, de – mihamar támogatókra talált a baloldalon, elvégre ők is nagyon melegen szorgalmazzák az előválasztásokat. És nem kétséges, hogy az ellenzék erősen óhajtott 2022. évi választási győzelmének egyik fontos tényezője lesz, lehet, ha a választókat sikerül közvetlenül bevonni a(z elő)választási hadjáratba is.

De azt hiszem, a Momentum javaslata nem csak erről szól, és érdemes erről kissé elmélázni!

Az előválasztás is bonyodalmakkal kezdődik, mert döntést kell hozni arról, hogy kik legyenek a jelölt-jelöltek! Gondolom, majd a pártok jelölik választókerületi kedvenceiket, esetleg beszállnak a jelölésbe civil szervezetek is, helyi közösségek és csoportosulások, sőt magánszemélyek is, elvégre sokaknak lehet szívüknek kedves jelöltje. Hány jelölt lehet egy-egy kerületben? Kettő legalább, de lehet akár 12 is, köztük komoly férfiak és nők.

Ámde ott lehet Pityi Palkó is a sarki kocsmából, ha kedve támad beszállni a versenybe, sőt ott lehet a Fidesz titkos jelöltje is, akinek dolga lenne az egész folyamatot felborítani, ha lehet. (A főpolgármester-jelöltek előválasztásán is csaknem részt vett Paprika Jancsi, és szerencse, hogy volt két érett jelölt.)

Hogyan lehet megőrizni az előválasztás komolyságát és tekintélyét 106 körzetben, ha majdan a közös ellenzék készül közös jelöltet állítani közös célok elérése érdekében? A jelölő szervezetek vagy a jelölést remélő személyek között lesz politikai vita az előválasztási kampány során? Miről?

Amondó vagyok, hogy a jelölésnek is korlátot kell szabni!

Kedvelem például a Kétfarkú Kutya Pártot, de nem igazán szeretném, ha jelöltje bárhol is az ellenzék közös jelöltjévé válna, márpedig 10-15 versenyző közül elképzelhető, hogy már csak per hecc is övé lesz a relatív többség támogatása.

Vagyis az előválasztás nem olyan egyszerű, amint azt a Momentum javaslata leírja.

Talán mégsem lenne jó, ha minden kerületben megtartanák

Az ellenzék soraiban már most is vannak olyanok, akik közéleti tevékenységükkel kivívták az ellenzéki választók tiszteletét és támogatását, akik ha jogot nem is, de erkölcsi bázist szereztek az ellenzéki szövetség képviseletére a saját választókerületükben. Ismert és népszerűségre szert tett politikusokat felesleges lenne az előválasztási kampány csatáiba bevetni, mert kerületükben amúgy is a leginkább esélyesek lennének, ha az ellenzék ott esélyes a győzelemre. A tényleges választás során amúgy is vállalniuk kell majd a kampány minden terhét és nyűgét.

Ahol a jelölő szervezetek egyetértenek a jelölt személyében, ott miért kellene előválasztást tartani?

Az ellenzéki körökben is vitás, kétséges kerületekben más a helyzet

Azokban nagyon is indokolt az előválasztás. Ha azonban mindenütt mérlegre tennék a jelölt-jelölteket, az nagyon költséges, nagy szervezést igénylő művelet lenne, tele a tévedések és botlások veszélyével.

Egyebekben pedig a mindenütt lefolytatott előválasztás (a jelöltek kiválasztásának módjától is függően) valójában az ellenzéki pártok közötti népszerűségi, tömegbefolyási sorrend felmérését eredményezné.

Ha csak a pártok jelölnének, és ez látható lenne a jelöltlistán is a nevek mellett egy-egy pártlogóval, akkor a teljes körű előválasztás eredménye azt mutatná meg, hogy a műveletben részt vett szavazók között melyik ellenzéki társulat élvezi a legerősebb támogatást. Ki adhatná sorrendben a miniszterelnök-jelölteket, ki vezethetné a programalkotást és a választási hadjáratot.

Vagy tévedek?

Nos! Nekem ez így nem kell! Nekem ellenzéki szövetség kell közösen megformált minimum-programmal, közös listával, s értelmes előválasztásokkal és közös miniszterelnök-jelöltekkel!

Előre senki ne akarjon elfoglalni választási hadállásokat például saját jelöltek megnevezésével egyes kerületekben vagy egyedül helyes előválasztási technika ajánlásával

Tanuljanak meg a pártok végre együtt dolgozni! Ha már most ilyen gyatrán megy a közösködés, amikor a közös érdek nyilvánvaló, milyen lesz 2022-ben, s kiváltképp milyen lesz utána? Mert győzelem vagy vereség ide vagy oda – akkor jön majd a feketeleves!

figyu

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük