Connect with us

Banánköztársaság

Médiatörténeti mélypont: egy ember élő egyenesben haldoklott, a „szakértő” pedig a meccs folytatásáért lamentált és nem zavarták ki a stúdióból

Megosztás

Egy embert a pályán élesztettek újra, az M4 stúdiójába meghívott „szakkomentátor”, Bognár György amiatt háborog, hogy miért nem játszanak már. Sem a műsorvezető, sem a szerkesztő és a rendező sem állította le és zavarta ki a stúdióból. Erre nem mentség, hogy nem értenek a szakmájukhoz, hiszen itt csak emberből kellett volna lenniük!

mutyi,
Megosztás

Egy embert a pályán élesztettek újra, az M4 stúdiójába meghívott „szakkomentátor”, Bognár György amiatt háborog, hogy miért nem játszanak már. Sem a műsorvezető, sem a szerkesztő és a rendező sem állította le és zavarta ki a stúdióból. Erre nem mentség, hogy nem értenek a szakmájukhoz, hiszen itt csak emberből kellett volna lenniük!

Szombaton kora este a dán-finn mérkőzésen rosszul lett Christian Eriksen, a dán válogatott világklasszis játékosa

Az életéért kellett küzdeni, óráknak tűnő percekig nem lehetett tudni semmit az állapotáról, a felesége zokogva rohant be a pálya szélére, könnyező, vörös szemű csapattársak – de még az ellenfelek is – várták, hogy mi történik. A Dánia-Finnország meccs drámai eseményeinek egyik hőse Simon Kjaer, a dán válogatott csapatkapitánya volt.

Miután Eriksen összeesett, Kjaer odarohant hozzá, és Eriksen nyelvét félretolva szabaddá tette a légutat. Megakadályozta, hogy Eriksen lenyelje a nyelvét, majd stabil pozícióba helyzete a földön fekvő játékost, és maga is elkezdte az újraélesztést, mielőtt az orvosi stáb odaérkezett volna. Ugyancsak ő utasította a csapatot, hogy álljanak sorfalat Eriksen körül, hogy ne az egész világ szeme láttára küzdjenek az életéért a orvosok.

Ő volt az is, aki Kasper Schmeichel kapussal együtt odament Eriksen feleségéhez, Sabrina Kvist Jensenhez, hogy tartsák benne a lelket.

Az esetnek végül, szerencsére, úgy tűnik, pozitív végkifejlete lett, Eriksen állapotát stabilizálták, a játékost kórházba szállították.

Az MTVA stúdiójában a bunkó elszabadult

A behívott szakértők egyike, Bognár György, korábbi labdarúgó és edző bemutatta azt, milyen gondolatok születnek az emberi elme legmélyebb bugyraiban.

Miközben és miután mindenki elképesztő feszültségben várta, hogy mi történik, és a helyzet bizonytalanságára jellemző módon az UEFA nemcsak félbeszakította a meccset, hanem csaknem egyórás haladékot adott magának, hogy döntsön a folytatásra, Bognár György mintha egy másik valóságban élt volna. Bognár György azonban teljesen elszabadult. Pár perccel a sokkoló események után azt szajkózta, hogy meccset kell játszani, de fél órával Erikssen összeesése után, a stabil állapotáról szóló első híreket követően konkrétan háborogni kezdett azon, hogy miért vacakolnak ennyit, az ember él, játsszanak, akit pedig ez megvisel, azt cseréljék le.

„Engem már nem is Eriksen állapota aggaszt, hanem hogy hogyan lehetnek ilyen szinten döntésképtelenek”

– magyarázta Bognár még akkor is, amikor háromnegyed nyolckor még nem közölték, lejátsszák-e a meccset. Miközben még nem voltak megerősített hírek a játékos állapotáról, csak sajtóértesülések és egy olyan fotó, amin az látszik, hogy felemeli a kezét, Bognár olyanokat mondott, hogy

„minden rendben van”, majd olyat, hogy „csupa jó híreket kaptunk”.

De ezzel még nem volt vége

„Nem értem, miért kell ehhez negyedóra, teszetosza népség”

– reagált arra, hogy az UEFA nem azonnal döntött a folytatásról vagy a meccs elhalasztásáról, amikor még nem volt megerősítve, hogy Eriksent stabil állapotban kórházba vitték. Erre később többször is visszatért:

„Egy ilyen döntést meg lehet hozni 5-10 perc alatt is, megkérdezem a csapatokat, mindenki rendben van-e, és kész”.

Majd amikor annyit már tudtunk, hogy bevitték, de semmi más részletet nem, így folytatta:

„Számomra nem Eriksen állapota aggasztó, hanem hogy hogy lehetnek valakik ilyen döntésképtelenek”.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy ez egy válsághelyzet, úgy reagált:

„Ismerve egyébként az embereket, akik akár UEFA-szinten, akár szövetségi szinten dolgoznak, ilyenkor fontosnak érzik magukat, és túlspilázzák a dolgokat. (…) Megnyugodhatunk, menjen az élet tovább (…) Ezek a játékosok profik, ezen túl kell lépni.”

A finn kapusról pedig megjegyezte – utalva arra, hogy sok védeni valója volt az első félidőben -, hogy

„én egy ilyen mérkőzést az ő helyében rettentően élveznék”.

Hazai specialitás?

Durva fordításban:

Imádkozunk Christian Eriksenért és a családjáért. A futball világa egy emberként várja, hogy jó híreket kapjunk. Bízom benne, hogy nemsokára újra találkozunk a pályán, Chris! Sok erőt!

„Botrány. Én ilyet még soha nem láttam”

Egy vélemény a Facebookól:

„Kezdjük a jó hírrel: egyre több helyről erősítik meg az információt, miszerint Christian Eriksen állapota stabil. Adjunk hálát az Istennek, hogy így van, és imádkozzunk együtt a félépüléséért.

Viszont muszáj szót ejtenem valami másról is

Messzebbről indulnék. Onnan, hogy olykor magam is céltalannak érzem a kritikát, amit stúdiós szakértőkre, kommentátorokra hordunk. Lehet, hogy alkalmatlanok, hogy nem bírják elég magas szinten a nyelvet, hogy hiányzik belőlük az alázat, a figyelem, a méltóság – de könyörgöm: ez csak foci. A társadalom elsöprő többsége úgy van vele, hogy itt megengedhető a slendriánság. Hogy itt senki nem sérül a nyelvi-szakmai igénytelenségtől, a pontatlanságtól, a tévedésektől.

Aztán jön egy ilyen helyzet, és az arcodba robban a felismerés:

ennyire ízléstelen, az arányokat, az emberi méltóságot ennyire nem ismerő, a határokat, önmaga felelősségét föl nem fogó, a szerepével tisztában nem lévő arcokat egyszerűen tilos képernyőre engedni.

Bűn. Bűn a jóérzés, az emberi méltóság, a szakma ellen

Ebben a beszélgetésben Bognár Györgyöt le kellett volna keverni, ráadni egy bejátszót, beszólni a műsorvezető fülére, hogy azonnal vegye el tőle a szót, és magyarázza el neki, miért megengedhetetlen élő adásban az, amit csinál.

Médiatörténeti mélypont, ízléstelenségi csimborasszó, ami a köztévé stúdiójában ma történt. Ha valamit, ezt biztosan tilos folytatni.

DISCLAIMER:

Fontos körülmény: nem – feltétlenül – azzal van a baj, amit mond. Ahogyan mondja, az menthetetlen. És láthatóan fogalma sincs róla, nem érzi a felelősséget, nem érti a határokat, nincsen semmiféle morális iránytűje, arányérzéke, ízlése. Botrány. Én ilyet még soha nem láttam.”

Ilyen az, amikor a magyar ember nem térdel, nem szolidalít!

Forrás: HVG; Telex; 444.hu

 

ember

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. Pingback: Ha nincs épeszű magyarázat, jön az agyament magyarázkodás - megszólalt a foci EB botrány-kommentátora: Bognár György - Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük