Connect with us

Kerítésen innen

Orbán megkeverte a kártyákat a dohánybolt-koncessziók körüli játszmában

Megosztás

Orbán Viktor második kormányzása idején, két döntés kavarta fel leginkább a közéletet, a magánnyugdíjpénztárak lenyúlása és a dohánybolt koncessziók kormány-közelbe vonása., ez utóbbin csavart most még egyet a miniszterelnök.

dohánybolt
Megosztás

Orbán Viktor második kormányzása idején két döntés kavarta fel leginkább a közéletet, a magánnyugdíjpénztárak lenyúlása és a dohánybolt-koncessziók kormány-közelbe vonása. Ez utóbbin csavart most még egyet a miniszterelnök.

Máger Andrea új feladata

2021. október 1-jétől megszűnik az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. – olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben. A 100 százalékos állami tulajdonban lévő vállalat legtöbb feladatát a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága fogja átvenni, az átvétel felelőse pedig a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, vagyis Máger Andrea lesz.

A rendeletben említett kivételek a tárca nélküli miniszterhez, és a Miniszterelnöki Kormányirodához, mint költségvetési szervhez kerülnek.

Októbertől ugyanis ők fognak felelni a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság átengedéséről szóló pályázatok kiírásának, elbírálásának, a koncessziós szerződések megkötésének (módosításának, megszüntetésének) előkészítéséért, a koncessziós szerződésekből eredő számlázási feladatok, illetve a koncessziós szerződésekkel összefüggő követeléskezelési feladatok ellátásáért (az azonnali beszedési megbízás kivételével).

A Miniszterelnöki Kormányiroda 2018-ban jött létre, egyfajta harmadik kancelláriaként. A közvetlenül Orbán Viktor alá rendelt szervezet élén július végén történt csere, amikor Biró Marcellt Bordás Gábor váltotta – írta meg a 24.hu

Háttér

Nagy üzletnek tűnt, így sokan is jelentkeztek annak idején, amikor elindították a Nemzeti Dohányboltok rendszerét, ám azóta folyamatosan csökken a koncessziós nemzeti dohányboltok száma az országban. Ezzel szemben az ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) által pályázat nélkül kijelölt trafikok száma növekedett

– adta hírül 2020 decemberében az mfor.hu.

Még 2018 novemberében 5334 koncessziós dohánybolt mellett 601 kijelölt trafik tevékenykedett, jelenleg már csak 5216 a koncessziós bolt, viszont 684-re nőtt a kijelöltek száma.

A cikkből kiderül, hogy az

NDN 2015 óta nem írt ki új pályázatot, csak spontán kijelöléssel, pályázat nélkül ítéltek oda trafikokat a kiválasztottaknak, ami előnyösebb, mert a kijelölt boltoknak sem vámhatósági engedélyt nem kellett beszereznie, sem koncessziós díjat sem kellett fizetnie. Ez biztos változni fog, hiszen az NDN bejelentette, hogy jövő évtől a kijelölteknek is fizetniük kell.

Jogosultsági díj az új sarc

A hatályba lépő jogszabályi rendelkezés értelmében valamennyi kijelölt köteles 2021. január 1. napjától kezdődően jogosultsági díjat fizetni, mely a kijelöléssel ideiglenesen biztosított tevékenység gyakorlásának ellenértéke. A jogosultsági díj mértéke a kijelölt által forgalmazott dohánytermékek kiskereskedelmi eladási árának 1 százaléka,

amelyet az ND Nonprofit Zrt. részére szolgáltatandó forgalmi adatok alapján kell megállapítani és amely nagysága legfeljebb az adott településen egyébként irányadó koncessziós díj összege. A kijelölt boltok listája elérhető, az is kiderül belőle, hogy

az új díjteher leginkább a COOP és a cégbirodalom egyéb leányvállalatait, üzleteit érinti, a mfor.hu szerint hetvennyolc ilyen üzlet van országszerte.

Kapcsolódó

 

dohánybolt

Szerző

1 Comment

1 Comments

  1. gina

    2021.08.14 13:18 at 13:18

    Mi az amin nem keres és csavar ez a mocskos tolvaj cigány, hányingerem van tőle és a szemét pióca bandájától

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük