Connect with us

Budapesti hétköznapok

Tarlós és a Demokrata – „A közvéleménykutatási eredményeket 2019 óta végképp fenntartásokkal kezelem…”

Megosztás

Tarlós István Budapest volt főpolgármestere, ideológus és elemző szerepkörben tűnt fel a Demokrata hasábjain. Tette mindezt azok után, hogy hivatali ideje alatt sok minden volt jellemző rá,  de a dolgok  túlzott megideologizálása és elemzői képességei nem tartoztak ezek közé.

Udvarias szaktanácsadás ingatlanosoknak - Tarlós István módján
Megosztás

Tarlós István Budapest volt főpolgármestere, ideológus és elemző szerepkörben tűnt fel a Demokrata hasábjain. Tette mindezt azok után, hogy hivatali ideje alatt sok minden volt jellemző rá,  de a dolgok  túlzott megideologizálása és elemzői képessége nem tartoztak ezek közé. 

Húzzunk bele, Tarlós úr!

Rögtön az elején két olyan témába is belecsap, -Lánchíd- és a Blaha Lujza tér felújítása- amelyek nyolc évig tartó jegelésében ő maga volt a vezéralak, annak ellenére, hogy ő aztán mindent megkapott a kormánytól, amit kért. Az már máskérdés, hogy mit mert és mit nem mert kérni.

– Két év telt el azóta, hogy átadta a stafétabotot. Mi a benyomása az eltelt időszakról?

– Az elkerülhetetlen összehasonlítások miatt ez számomra kényes kérdés, de amit érzékeltem, az elsősorban a nehezen magyarázható időhúzás, majd a kapkodás. Most olyanokat hallok a városvezetéstől, hogy a Lánchíd felújítása nem halasztható. Nem értem, hogy a teljesen előkészített projektet akkor miért halasztották minden értelmezhető indok híján másfél évig? A Blaha Lujza téren a kész tervek úgymond nem fértek bele a városvezetés koncepciójába. Az általuk később készített tervek vajon belefértek?

A későbbiekben a volt városvezető, aki a hajléktalanok már-már könyörtelen üldözésével is „feledhetetlenné” tette a nevét, ejt néhány verbális könnycseppet a fedél nélkül élőkért is:

 „A hajléktalanok ügyében milyen előrelépés történt a verbális demagógián kívül?”

Ugye, milyen emberi, milyen kár, hogy amíg tehetett volna valamit értük, folyamatosan ellenük dolgozott!

De ne ragadjunk le itt, mert a riport csak ezután kezd felpörögni!

Az atlétikai VB vétójának lehetetlensége és annak megerősítése után -hiszen Tarlós István mégiscsak a miniszterelnök jelenlegi főtanácsadója, vagy mi a szösz- hova ez a nagy sietség, hiszen a kormány még nem mondta ki, hogy nem építi meg a diákvárost, tehát egyetlen feltételt sem szegett meg az egyezségből, kérdező és kérdezett rákanyarodik a főváros jelenlegi anyagi helyzetére.

– Mire gondol?

– Két tényre. Az első, hogy 200 milliárd forintnyi forrást mi biztosan a büdzsében hagytunk. És hogy ez mind kötelezettséggel lefedett lett volna, az egyszerűen nem igaz. A másik, hogy az új városvezetés 2020-ban sokkal, talán 25-26 milliárd forinttal is magasabb kiadási tervvel tudott költségvetést készíteni, mint a mi 2019-es költségvetésünk volt. A város helyzete tehát nem lehetett instabil. A főváros jelenlegi tényleges pénzügyi mozgásterét pontosan nem ismerem, de árulkodó jel, hogy a két éven át nem teljesített ígéreteket, például a 14 év alattiak ingyenes BKK-utaztatását a választás közeledtével mégis hirtelen biztosítani akarják. Ez az ingyenesség az agglomerációs közlekedőkkel együtt éves szinten sokmilliárdos tétel. Nem támasztja alá látványosan a városvezetés panaszában foglaltakat.

– Elég ellentmondásos. Ráadásul előkészítetlennek tűnik.

– A hirtelen bejelentés, hogy a BKK egy nap alatt felkészült erre az ingyenességre, miközben eddig azt hajtogatták, hogy minden fillérért kénytelenek lehajolni, egyenesen infantilis. Biztosan lesz még riogatás a közszolgáltatásokkal, de nem először van olyan érzésem, hogy a városvezetés félreérti a hatalmi jogosítványait.

– Ezt hogy érti?

– A közszolgáltatások a Fővárosi Önkor­mányzat kötelező feladatait képezik. Önként vállalt feladatot a vonatkozó jogszabályok alapján csak akkor finanszírozhatnak, ha a kötelezőket már teljesítették. Tehát Karácsonyék egyetlen tervüket sem valósíthatják meg a közszolgáltatások rovására.

– Az embernek az az érzése, hogy Karácsonyékat nem érdekli Budapest. A város vezetése helyett az előválasztással vannak elfoglalva. Mi a véleménye az ellenzéki összefogásról, illetve az ellenzék választási esélyeiről?

– A közvéleménykutatási eredményeket 2019 óta végképp fenntartásokkal kezelem. A teljes ellenzéki összefogás szerintem részben színjáték. Ezeknek a pártoknak a többsége nehezen összeilleszthető elképzeléseket képvisel és más az ideológiai alapjuk is, már amelyiknek van ilyen. Ha kormányra kerülnének, nem értelmezhető, hogyan volnának képesek vezetni az országot. Nem is szólva a minket követő generációk jövőjét érintő legfontosabb kérdésekben képviselt hajmeresztő nézeteikről.

Na és a frappáns befejezés…

Beszélgetés téma fogytán lassan véget ért, de azért még belefért egy kis migránsozás és nemzeti érdektől eltérő érdekek képviselete feletti aggódalom, majd jöhet az igazi odacsapás, még ha hamis állításra épül is:

„Nemrég még azzal hízelgett, hogy olyan országban szeretne élni, „ahol az újságírók szabadon kérdezhetnek”. Látta már valaki, hogy szabadon kérdezhetik őt?”

Valami ilyesmi történik akkor, ha az újságíró egyetlen vágya az alákérdezés és semmi más, a riportalany pedig -jelen esetben az egyébként is nagy egoval áldott/vert Tarlós István- lubickol a lehetőségben, hogy bármit mondhat, nincs visszakérdezés, nem fenyeget baráti-tűz.

(Teljes interjú itt.)

Kapcsolódó

 

tarlós

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük