Etető
A rejtélyes grúz lecsó, az Ajapsandali
A nyár kedvenc étele, szinte minden kultúrában, valamiféle paprikás, paradicsomos hagymás étel, lássuk milyen a grúz lecsó!
Ahány ház, annyi lecsó, és mikor máskor mutatnánk be egy európai szemmel talán „szélső értéket”, a grúz lecsót, az Ajapsandalit. A név a rakottkert.blogspot.com szerint azt jelenti: „milyen finom vagy”!
Kezdjük a titokkal!
A zöldfűszerekből egy-egy kis maréknyit mozsárba teszünk, meghintjük egy csipet sóval, rádobjuk a durvára vágott fokhagymát, majd az egészet összetörjük. Nem szükséges homogén masszát kapnunk, az a fontos, hogy a különböző illóolajok összetalálkozzanak. A zöldfűszer-pasztát óvatosan az elkészült ajapsandalihoz keverjük, ezzel már nem főzzük. Azonnal, forrón fogyasztható néhány félretett friss zöldfűszerrel megszórva. Újramelegítve és hidegen is kiváló.
A recept
Hozzávalók
3 közepes padlizsán
2 kápia paprika 2 közepes krumpli (kb. 300g)
2 hagyma
3 paradicsom
3 teáskanál sűrített paradicsom
1,2 dl olaj
2 teáskanál só
2 teáskanál khmeli suneli grúz fűszerkeverék,
1 teáskanál ajika grúz fűszerkeverék,
(a két előző hozzávaló helyettesíthetővagy1-1 teáskanál őrölt koriander, római kömény,)
1 kisméretű chilipaprika kimagozva, feldarabolva,
frissen őrölt bors, babérlevél friss petrezselyem, bazsalikom, koriander, kapor, turbolya
– ami éppen ezek közül rendelkezésünkre áll
1 gerezd fokhagyma.
Így készül az Ajapsandali
Kezdjük is el
A padlizsánok végeit levágjuk, a gyümölcs húsát körül-belül 2×2 centis kockákra vágjuk. Nem kell precíznek lenni, a lényeg, hogy ne legyenek kicsik, mert akkor könyebben szétfő a főzés során és az nem szép. (Vághatjuk hosszúkásra is, vagy karikákra.) Az így feldarabolt padlizsánt tálba tesszük, fél órára besózzuk, majd leöblítjük, tiszta konyharuhára tesszük, megszárítjuk.
A paprikát is felkockázzuk.
A krumplit meghámozzuk, hosszában negyedekre vágjuk, fél centi vastagságúra szeleteljük. (Tehát ezt viszonylag vékonyra.)
A hagymát szintén negyedekbe vágjuk, felszeleteljük.
A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk, felkockázzuk.
Indul a főzőcske
Egy nagy lábasba olajat öntünk, felforrósítjuk, 4-5 perc alatt elősütjük benne a padlizsánt, csak annyira, hogy egy kis színt kapjon.
Szűrőkanállal konyhai papírtörlőre szedjük. Ugyanígy járunk el a krumplival, ezt sem kell készre sütni, csak átpirítani. Ha szükséges, pótoljuk előtte az olajat. A krumplit a padlizsánok mellé szedjük.
A megmaradt olajra tesszük a hagymát, közepes lángon puhára dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát, az elősütött zöldségeket, a paradicsomot és a paradicsompürét, sózzuk.
Hozzáadjuk a kmeli sunelit és az ajikát, vagy ha nincs, a helyettesítő fűszereket. Alaposan átkeverjük, de ezután már ne nagyon kevergessük, inkább rázogassuk. 20 perc alatt készre főzzük.
Végül alaposan átkeverjük.
Jó étvágyat!
(Recept: Rakottkert)
Friss!
- Hull a hó és ez most (állítólag) nem érte váratlanul az illetékeseket – Mit jósol mára Pártai Lucia + orvosmeteorológia
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
Szerző
3 Comments
Leave a Reply
Leave a Reply
Friss
- Hull a hó és ez most (állítólag) nem érte váratlanul az illetékeseket – Mit jósol mára Pártai Lucia + orvosmeteorológia
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
- Lebukott a hárommilliárdos számlagyár
- Orbán Viktor: Nem elég már oldalvizezni
- Elfüstölt egy villamos – Óriási közlekedési káosz Budapesten
- Orbán és Matolcsy, „két férfi egyeset”
- A horoszkóp ígérete szerint…
Pingback: Szereted a pizzát? - Hoztunk neked egy kevéssé ismert különleges és gyors receptet | Városi Kurír
Pingback: Az évszak étele: a lecsó, de most lássuk a cigány lecsót! | Városi Kurír
Pingback: A retró kaják királynője: a lecsós csirkemáj | Városi Kurír