BulvárEtető

A retró kaják királynője: a lecsós csirkemáj

lecsó, retró,

Ilyenkor, szezonban az ember szinte kénytelen betelni a legkülönbözőbb és legravaszabb módokon elkészített idény-csodával, a lecsóval. Mi most meg mutatjuk a “semmi csavar” retró-változatot, ahogy azt nálunk gyerekkorunkban olykor csirkemájjal csináltak.

Ezeket vedd hozzá:

2 ek. kacsa zsír, de jó hozzá helyette bármilyen zsiradék

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 tk. pirospaprika

4 darab lecsópaprika, ha szereted, keverj hozzá egy kevés –mert nem jó ha lángol az étel- hegyes-erős paprikát is.

4 darab paradicsom

50 dkg csirkemáj, ha csak szívvel együtt kapod, nem baj a szíveket tedd el a mélyhűtőbe jól jönnek majd legközelebb, ha csirkehúslevest főzöl.

1 tk. majoranna

fél tk. kömény, bors,

minden étel lelke a fűszer figyelmesen bánj vele!

Elkészítés

Előkészítés

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A paprikát mossuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk karikákra, ha használunk, a hegyes-erőssel is járjunk el így.

Figyelem fontos: A paradicsom alját vágjuk be keresztben, majd forrásban lévő vízzel öntsük le, hagyjuk rajta 1-2 percig, majd öblítsük át hideg vízzel és húzzuk le a héját, végül vágjuk kockákra.

A csirkemájat mossuk meg, a felesleges érdarabokat, különösen a nagyon sötét színűeket vágjuk le róla, (ezektől keseredne meg a főzés alatt) ha nagyobbak, vágjuk félbe a májakat.

Főzés

Egy nagyobb lábasba tegyünk 2 evőkanál kacsazsírt, vagy bármilyen más zsiradékot, majd adjuk hozzá a vöröshagymát, 5-6 percig dinszteljük. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc kevergetés után a pirospaprikát. Gyors mozdulatokkal keverjük össze, majd borítsuk rá az összekarikázott paprikát, 4 perc után dobjuk rá a májat is. Időközönként megkeverve 5-6 percig pirítsuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot. Majorannával, köménnyel, borssal fűszerezzük. Fedjük le a lábast, 10 percig gyöngyözve főzzük, míg levet nem engednek a zöldségek. Ekkor sózzuk, ha szaftosabbra szeretnénk, adjunk hozzá 1 deci vizet. Addig főzzük tovább gyöngyözve, míg a máj teljesen puha nem lesz és a szaft be nem sűrűsödik, ez még kb. 5-10 perc.

Rizzsel, vagy tarhonyával, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Igaz ugye, hogy a recept elején azt ígértük “semmi csavar”, ezt azonban némiképp korrigálnunk kell, mert ha jól készíted el ezt a retró csodát, akkor evés közben megváltozik a véleményed a mostanában lesajnált “egyszervolt” konyháról.

(Eredeti recept: SÓBORS)

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Ezt láttad már?

Friss!

About Author

Szólj hozzá!