Connect with us

Banánköztársaság

Kunetz doktor: a bérrendezés vitaanyaga olyan, mintha a Mi kis falunk három ügyefogyott közmunkása dobta volna össze

Megosztás

A BM társadalmi egyeztetés bocsátotta az egészségügyi szakdolgozók bérfejlesztésének, részleteit. Ebben szerepel egy táblázat, amely az egészségügyi szakdolgozó munkakörének kiemelt fizetési osztályba történő besorolását mutatja be – kezdte közösségi oldala bejegyzését Dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző.

Dr. Kunetz Zsombor: tegnap Kásler, ma Semjén - ilyen, amikor összegyűlik a kormányzó párt értelmisége
Megosztás

A BM társadalmi egyeztetés bocsátotta az egészségügyi szakdolgozók bérfejlesztésének, részleteit. Ebben szerepel egy táblázat, amely az egészségügyi szakdolgozó munkakörének kiemelt fizetési osztályba történő besorolását mutatja be – kezdte közösségi oldala bejegyzését Dr. Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi elemző.

Értelmezhetetlen, hogy mit akart az Excel táblák bajnok az egészségügyi államtitkár

A kiemelt státuszba kerülő dolgozók fizetési fokozata értelemszerűen magasabb. Azt viszont nem lehet tudni, hogy a kiemelt státusz milyen szempontok szerint, hogyan határozódott meg.

Hiszen az egész olyan, mintha a Mi kis falunk három ügyefogyott közmunkása dobta volna össze.

Értelmezhetetlen, hogy mit akart az Excel táblák bajnok az egészségügyi államtitkár. Ugyanis a kiemelt szakdolgozói kategória meghatározásánál két dolgot érdemes figyelembe venni.

  • Az egyik a kompetenciaszintek szerinti differenciálás, ahol a magasabb kompetenciaszintű dolgozó magasabb bért kap. (Pl. sürgősségi osztályon dolgozó mentőtiszt, vagy intenzív osztályon dolgozó szakápoló).
  • A másik pedig, a munkaterhelés alapján meghatározott bérezés szerinti különbség. Itt is értelemszerűen a baleseti sebészeti ambulancián dolgozó általában nagyobb terhelésnek van kitéve, mint például a szemészet szakdolgozója.

Ebből a táblázatból kifelejtődött

például a felnőtt intenzív terápiás szakápoló, aki mind kompetenciában, mind munkaterhelésben az elsők között szerepel. (A gyermek intenzív terápiás ápoló benne van).

Persze szerepel a táblázatban az aneszteziológiai ápoló, amit az államtitkárság összetéveszthetett az intenzív terápiás ápolóval, úgy gondolván, hogy a két tevékenységet ugyanaz a képzés biztosítja, de nem.

Benne van a táblázatban viszont a robot-asszisztált sebészet ápolói munkaköre

Ebben meg az vicc, hogy míg ez a műtéti eljárás valóban már XXI. századi, annak azt az ápolási kompetenciáját premizálja, amely pontosan a műtéti technika miatt lényegesen egyszerűbbé vált, és nem például a műtéthez szükséges plusz tudást. Ápolási szempontból a helyzet itt általában lényegesen egyszerűbb, kisebb megterheléssel, sebekkel, gyorsabb gyógyulással járnak ezek a műtétek.

Amikor arról beszéltem, hogy mi a probléma azzal, ha az egészségügy irányítóinak sem tapasztalata, sem tudása, de még szakvizsgája sincsen, akkor pont erre gondoltam.

A rendeletalkotás minőségét az is tökéletesen bizonyítja, hogy már most módosítani kell ennek a rendeletnek az alapját, hiszen kifelejtettek belőle két állami intézményt, a Tiszavasvári Településszolgáltatási és Vagyonkezelő Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot, és a Nyíregyházi Szociális Gondozási és Egészségügyi Alapellátási Központot – fejeződik be a poszt.

 

Szerző