Connect with us

Kerítésen innen

Kórházfőigazgató: szakszerű volt, hogy kikötözték a beteget és a 440 ezres ápolási díj nem havi, hanem 40 napi

Kórházfőigazgató: szakszerű volt, hogy kikötözték a beteget és a 440 ezres ápolási díj nem havi, hanem 40 napi
Megosztás

Nem lévén orvos, nem tudom eldönteni, hogy mennyire volt jog- és szakszerű az idős beteg ágyhoz kötözése, de abban biztos vagyok, hogy hozzátartozóként, „ügyfélként” alapvető jogom, hogy egy magánkórházban -persze az állami fenntartásúban is- osztályonként legalább egy megfelelő „papírral rendelkező” orvos végzettségű egyén jelen legyen és informáljon, ha igénylem. A beteg jogairól és az emberiességről nem is beszélve….

Ne tévedjünk….

Sokaknak teljesen fals elképzeléseik vannak a kórházi ellátással kapcsolatban. Minden állampolgárnak, aki rendelkezik érvényes TAJ-kártyával elvárása lehet, hogy amennyiben rászorul, megfelelő körülmények között, képzett orvosok, nővérek, működő eszközparkkal a hátuk mögött, legjobb tudásuk szerint ellássák.

Ez nem az állam ingyenes juttatása, amit kegyelemből biztosít, ahogy tud, hanem ezért egy teljes életen át fizetett a kedves, mára esetleg rászorulóvá lett delikvens. Ha úgy vesszük, előre kifizette a szakszerű ellátása árát.

Egy országban, ami tagja az Európai Uniónak a XXI. században, kutya kötelessége, hogy biztosítsa a fentieket még azoknak is a sokat emlegetett „keresztényi szeretet” jegyében, akik jelenlegi helyzetükben képtelenek a havi cirka 10.000.- forintot befizetni saját maguk biztosítására. (Lehet, hogy demagógia, de pár tők felesleges stadion, vagy vadászgép, esetleg kastélyfelújítás-támogatás és már meg is van a rávaló!)

Az apropó, amiért a fentiek leíródtak….

Hétfőn az idős beteg hozzátartozója azt mondta az RTL-nek, hogy

látogatási idő alatt, délután 2-től 5-ig nem érték el az ügyeletes orvost, aki a nővérek szerint nem is volt a kórházban. Végül este 8-kor közölték velük telefonon, hogy már látta orvos a rokonukat. De ma sem kaptak arra magyarázatot, hogy miért csak akkor.

Az ápolók azt mondták a hozzátartozónak,

azért kötözték meg az apósát, mert az idős férfi el akart menni a kórházból.

Csakhogy a menye szerint

„a papa fel se tudta emelni a kezét, nemhogy elment volna valahova”.

A család kérésére eloldozták a férfi kezét, de addigra már nagyon kiszáradt.

Jog- és szakszerű – egyben emberleten?

Rácz Tamás, a Várpalotai Szent Donát Kórház főigazgatója elmondta, hogy

jogszerű és szakszerű volt, hogy kikötözték azt az idős beteget,

aki a rokonok szerint csaknem kiszáradt a kórházi ágyban.

(Zárójelben: a kórház a honlapján így ajánlja magát az érdeklődők figyelmébe: „Betegeink gyógyulását, teljes nyugalmát igényesen kialakított környezet és odaadó ápolás segíti elő. Alapvető célunk, hogy az idős ember a kor és a betegségek ellenére életminőségét megőrizve, jó közérzettel élje életét, állapotromlását késleltető támogatást kapjon.

  • Az intézmény dolgozói szakmai munkájukat azon alapelvek alapján végzik, melyek tiszteletben tartják az idős emberek méltóságát, önrendelkezését, szabadságát, egyéniségét, valamint támogatják az egyént önellátó képességük megőrzésében, mely által mindenki megőrizheti az autonómiáját, pszichés-szomatikus egyensúlyát, emberi méltóságát.
  • Intézményünk célja, hogy az ellátottak szellemi leépülése, fizikai aktivitásuk csökkenése miatt, életszínvonaluk ne csökkenjen, megkapják a számukra megfelelő bánásmódot, szükségleteiknek megfelelő ellátást, ápolást, gondozást.
  • Feladatunk a gondozásra szoruló emberek szükségleteihez igazodó személyre szóló ápolási tevékenység biztosítás, fontos hogy az ellátottak fiziológiai, pszichés és szociális szükségleteik kielégítésre kerüljenek.
  • Intézményünkben lehetőséget biztosítunk emelt szintű krónikus ápolás igénybevételére. Ez jelenti hotelszolgáltatásunk legmagasabb színvonalát.

Intézményünkben ápolási team dolgozik, melynek keretein belül folyamatosan konzultálva sikerül az egyéni ápolási-gondozási tevékenységek koordinációját megvalósítani. A folyamatos orvos szakmai konzultációknak köszönhetően sikeresen megvalósítható esetmenedzsment segítségével kialakíthat az egyénre szabott gyógyítás, ápolás, gondozás.)

Rácz szerint a beteget a krónikus pszichiátriai osztályra vették fel, és nem volt kiszáradva

A főigazgató úgy értékeli, hogy megfelelő tájékoztatást nyújtottak a kikötözésről, amiben a hatályos jogszabályokat követték. Rácz szerint nem igaz, hogy nem érték el az orvost, de az igaz, hogy személyesen nem volt jelen szakember, akit ilyenkor szükség esetén be lehet hívni. A főigazgató szerint ennek az ismertetését is pontosítani fogják a jövőben.

Az ellátásért az érintett 440 ezer forintot fizet havonta, Rácz szerint ez az összeg negyven napra érvényes, nem egy hónapra.

A Nemzeti Népegészségügyi Szolgálat arról tájékoztatta a Híradót, hogy egy

„rehabilitációs osztályon folyamatosan rendelkezésre kell állnia ügyeletes orvosnak”.

Az RTL Híradóját itt lehet megnézni.

Kapcsolódó

Szerző