Connect with us

Banánköztársaság

Dr. Kunetz: a sunyiban elkészült egészségügyi törvénymódosítás normális társadalomban a kockakövek felszedéséhez vezetne

Dr. Kunezt: tud ez az Országos Mentőszolgálat, ha akar és tudja, mikor nem akar....
Megosztás

A választásokat követő napon -miért is húzta volna tovább az időt?- nyújtotta be Semjén Zsolt -ezúttal fényes nappal- a kormány salátatörvény-tervezetét, amelyben több, az egészségügyet is érintő szabályozás is szerepel. 

Saláta-jelleg

A tervezet érinti

  • az új ügyeleti rendszer kiterjesztését a fővárosban;
  • a kötelező szűréseket 18 év felett;
  • az egészségügyi intézményi vezetők összeférhetetlenség alóli felmentését;
  • arcfelismerős beléptetést az egészségügyi dolgozóknak,
  • a kórházban hagyott újszülöttek örökbefogadásának kérdését és
  • a Batthyány-Strattmann László Alapítványt, amely „a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat.”

Ez utóbbi verte ki Dr. Kunetz Zsombornál a biztosítékot, aki közösségi oldalán igyekszik elmagyarázni nekünk, laikusoknak, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban.

Bezzeg normáliséknál…., de az miért mindig máshol van?

„Több olyan sunyiban elkészült egészségügyi törvénymódosítás is a Parlament előtt van, amely egy normális társadalomban a kockakövek felszedéséhez vezetne. Talán ebből a legfontosabb – a többivel, majd később – a

„13. A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény módosítása”

Ebben az szerepel, hogy a kormány az egészségügy finanszírozását úgy képzelné el, hogy a jelenlegi Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) mellett egy alapítványt is létrehozna a Batthyány-Strattmann László Alapítványt. Amely funkciója ez lenne

„Az Alapítvány – a 26. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltak kivételével – a Magyarországon szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök árához méltányosságból a biztosított kérelmére támogatást nyújthat.”

Azaz azon eljárások kezelését szervezné ki az állam ebbe az alapítványba, amelyek

BÁR KORSZERŰEK ÉS ELFOGADOTTAK szakmai szempontból, erre valahogy nem jut pénz költségvetésből, mert mondjuk a Reptér megvásárlására, vagy egyéb kiemelten fontos állami projektre költötték az ÖN EGÉSZSÉGE HELYETT!

A törvénytervezet szerint az új Alapítvány hatásköre NEM terjed ki

„a társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető allopátiás gyógyszer, különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszer, gyógyászati segédeszköz árához”

Azaz a genetikai betegségekben szenvedők megsegítésére sem, így az SMA-s gyerekek kezelésére sem. (Az Alapítvány – a 26. § (1) bekezdés c) pontjában foglaltak kivételével).

De tessék csak ízlelgetni a szavakat!

„szakmailag elfogadott, de társadalombiztosítási támogatással nem rendelhető gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök”

Azaz mégis mire kellene fordítani a társadalmi adóbevételek egy részét, és a társadalombiztosítás összegét, mint erre? De menjünk tovább, mert az teljesen igaz, hogy az eddig jogszabályok is engedtek méltányossági eljárásokat az egészségügyben. Csakhogy ez eddig így szólt:

„a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba MÉG be nem fogadott eljárások, a befogadott egészségügyi szolgáltatás befogadástól eltérő alkalmazása, illetve a biztosított által részleges, illetve kiegészítő térítési díj megfizetése mellett az egészségbiztosítás terhére igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások térítési díját vagy annak egy részét átvállalhatja.”

A hangsúly a MÉG szón van,

hiszen itt arról van szó, hogy a MÉG a rendszerbe MÉG be nem épült új eljárást, amíg nem fogadja be a rendkívül lassú adminisztráció, addig a beteg ne maradjon ellátatlanul, de az új szabályozás szerint ez MÉG eltűnik.

Így bármely új, akár életmentőeljárás is az Alapítvány jóindulatától függhet a jövőben, akkor is, ha erre valóban erős szakmai bizonyítékok vannak, illetve azon, hogy az Alapítvány mögött álló Magyar Állam, azaz a kormány mit lesz hajlandó finanszírozni. Ugyanis a jelenlegi jogszabálytervezetből az is kiolvasható, hogy holnap az immár már társadalombiztosítással nem rendelhető vérnyomáscsökkentő felírását, finanszírozását az a kormány által létrehozott Alapítvány fogja jóváhagyni, vagy elutasítani, amely döntéseit „nem hatósági eljárás keretében dönt a támogatás nyújtásáról vagy annak megtagadásáról.” hozza meg.

Szerző