Connect with us

Ez a nap

Donald Tusk bírálta Trump európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját

Donald Tusk - Brexit, patthelyzet
Megosztás

Határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnök európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-NATO együttműködési nyilatkozat aláírása után.

„Kedves Amerika, becsüld meg szövetségeseidet, miután nincsen belőlük olyan sok. Kedves Európa, növeld védelmi kiadásaidat, mert a jól felkészült és felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli” – szólított fel Tusk az aláírást követő brüsszeli sajtótájékoztatón.

A tanács elnöke emlékeztette Trumpot, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően Európa állt elsőként az Egyesült Államok mellé, s az afganisztáni háborúban 870 európai katona vesztette életét.

„Elnök úr, kérem emlékezzen erre holnap, amikor találkozunk a NATO-csúcson, de még inkább akkor, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Helsinkiben. Mindig fontos tudni, hogy ki a stratégiai barát, s ki a stratégiai probléma” – fogalmazott.

NATO-főtitkár: Macedónia meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

A Görögországgal fennálló névvita várható lezárásával Macedónia meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az észak-atlanti szövetséggel a holnap kezdődő NATO-csúcstalálkozó alkalmával – közölte a szövetség főtitkára Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-csúcs részleteit ismertető sajtótájékoztatóján történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően, június közepén létrejött, az egykori jugoszláv köztársaság új nevéről szóló megállapodást.

Mint mondta, a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltétele a megállapodás teljes jogi folyamatának véglegesítése. Ez meghatározza Szkopje NATO-tagsága felé vezető útját, amely a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását szavatolja.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

A németek Trump-Putyin alkutól tartanak

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük