A németek Trump-Putyin alkutól tartanak

Reális veszélyként látják Németországban, hogy az amerikai elnök az európai szövetségesek feje felett megegyezik valamiről az orosz államfővel. Merkel elég egyértelmű üzenetet küldött: a NATO-nak szerinte kelet felé kell fordulnia, és „elszántságot mutatni” Oroszországgal szemben.

A NATO-nak a szövetség keleti szárnyára kell összpontosítania, és képesnek kell lennie, hogy elhárítson egy esetleges orosz agressziót – jelentette ki egy szombaton publikált videóüzenetben Angela Merkel német kancellár. „A NATO kihívásai drasztikusan megváltoztak az elmúlt években” – mondta Merkel, aki külön is említette a Krím-félsziget elcsatolását és a kelet-ukrajnai konfliktust, vagyis egyértelműen az orosz fenyegetésről beszélt.

A kancellár szerint a katonai szövetségnek jobban kellene összpontosítania a saját védelmére. „Ehhez meg kell tenni a szükséges intézkedéseket, például a közép- és kelet-európai országokban való jelenléttel” – mondta Merkel, aki szerint a NATO-nak elszántságot kell mutatnia. Hozzátette persze, hogy természetesen jó kapcsolatokat akarnak Oroszországgal, „ezért folytatjuk a tárgyalásokat a NATO-Oroszország Tanácsban”.

Merkel nem véletlenül most beszélt erről: német törvényhozók és biztonsági szakértők amiatt aggódnak, hogy Donald Trump amerikai elnök olyan lépésekre szánhatja el magát Vlagyimir Putyin államfővel Helsinkibe tervezett találkozóján, amelyeket nem egyeztetett a NATO-szövetségesekkel. Az atlanti szövetség tagállamait ugyanis Washington nem vonta be a július 16-i amerikai-orosz csúcstalálkozó előkészítésébe – mondta Peter Beyer, a kancellár transzatlanti ügyekben illetékes megbízottja a német Funke médiacsoport lapjainak adott, szombaton publikált nyilatkozatában. „Nagy az aggodalom a szövetségen belül azt illetően, hogy miféle megállapodásokra juthat egymással Trump és Putyin” – mondta Beyer.

Az amerikai elnök kedden indul Európába, ahol szerdán és csütörtökön Brüsszelben részt vesz a NATO csúcsértekezletén. Onnan Nagy-Britanniába utazik többnapos látogatásra, majd az azt követő hétfőn a finn fővárosban találkozik az orosz államfővel.

(Forrás: Népszava)

Kapcsolódó:

Putyinnak köszönhetjük Trump hülyeségeit? Személyesen rendelte el a választási beavatkozást…

Trump tényleg utálja az Európai Uniót

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük