Trump tényleg utálja az Európai Uniót

“Az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva.

“Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval… és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket” – fogalmazott a republikánusokhoz közelálló Fox televízióban az amerikai elnök.

Donald Trump hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére.

“Nem Kínára akarok mutogatni” – szögezte le, és kiemelte, hogy kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, akiről így fogalmazott: “életre szólóan elnök… királynak is nevezhetnénk”.

Trump azt hangoztatta: ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát. “A kínaiak meg akarnak állapodni” – tette hozzá.

Büntető szankciókat tervez európai országok ellen

Arra a kérdésre, amely azt firtatta, vajon az amerikai kormány büntető szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amelyek gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, az elnök közölte: “igen, természetesen. Teljes mértékben emellett vagyunk”.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetével (OPEC) kapcsolatban Trump elnök azt állította, hogy a kartell “manipulálja az olajpiacokat”. Arra figyelmeztetett: “jobb, ha felhagynak ezzel”, mert “mi biztosítjuk (az OPEC-tagországok közül) soknak a védelmét”.

Donald Trump szombaton Twitter-bejegyzésben tudatta: azt kérte Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királytól, hogy országa növelje olajkitermelését a benzinárak emelkedésének megfékezése érdekében, amely szerinte az Egyesült Államokban jócskán apasztja az adócsökkentés gazdasági előnyeit. Az elnök szerint a kérést a szaúdi uralkodó el is fogadta. “Elmagyaráztam neki, hogy az Iránban és Venezuelában tapasztalható felfordulás és működési zavarok miatt kérem, hogy növelje meg a kőolaj-kitermelést, talán kétmillió hordónyira, mert túl magasak az árak… Egyetértett velem” – írta mikroblog-bejegyzésében Trump.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

Trump és Merkel összeveszett, ezért kivonhatják az amerikai katonákat Németországból

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük