Donald Tusk bírálta Trump európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját

Donald Tusk

Határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnök európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-NATO együttműködési nyilatkozat aláírása után.

“Kedves Amerika, becsüld meg szövetségeseidet, miután nincsen belőlük olyan sok. Kedves Európa, növeld védelmi kiadásaidat, mert a jól felkészült és felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli” – szólított fel Tusk az aláírást követő brüsszeli sajtótájékoztatón.

A tanács elnöke emlékeztette Trumpot, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően Európa állt elsőként az Egyesült Államok mellé, s az afganisztáni háborúban 870 európai katona vesztette életét.

“Elnök úr, kérem emlékezzen erre holnap, amikor találkozunk a NATO-csúcson, de még inkább akkor, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozik Helsinkiben. Mindig fontos tudni, hogy ki a stratégiai barát, s ki a stratégiai probléma” – fogalmazott.

NATO-főtitkár: Macedónia meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére

A Görögországgal fennálló névvita várható lezárásával Macedónia meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az észak-atlanti szövetséggel a holnap kezdődő NATO-csúcstalálkozó alkalmával – közölte a szövetség főtitkára Brüsszelben.

Jens Stoltenberg a NATO-csúcs részleteit ismertető sajtótájékoztatóján történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően, június közepén létrejött, az egykori jugoszláv köztársaság új nevéről szóló megállapodást.

Mint mondta, a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltétele a megállapodás teljes jogi folyamatának véglegesítése. Ez meghatározza Szkopje NATO-tagsága felé vezető útját, amely a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását szavatolja.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó:

A németek Trump-Putyin alkutól tartanak

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
Orbán mentális problémával küzd?
Az orbántalomról gajdicsolóknak

Nézd az arcát, amikor beszél. És akkor is figyeld meg alaposan, amikor egy szót sem szól, csak néz. A kezeit...

Frissítve! Lejárt a munkaideje – a mozdonyvezető a vonatot az utasokkal a pusztában hagyta

A pórul járt utasoknak fél órát kellett várniuk, mire megjött a váltás, és a Füzesabony előtt leállított IC pedig folytatni...

Thomas O. Melia: Magyarország a demokratikus teljesítmény tekintetében sereghajtó
Thomas O. Melia: Magyarország a demokratikus teljesítmény tekintetében sereghajtó

Thomas O. Melia, az Obama - kormányzat volt helyettes külügyi államtitkára. A magyarok egy része Deutsch interpretálásából ismeri, miszerint "Ki a...

Bezár