Connect with us

Banánköztársaság

Fejedelmi vacsora

Megosztás

Volt egyszer, hol nem volt, az Óperencián még innen, de a szemétszállítók által hagyott üveghegyen és minden józan határon már túl, volt egy Orbanisztán nevű, centrális erőterű, alaptörvényesített, illiberális fejedelemség. És volt annak egy nagy étvágyú ura…

maffia
Megosztás

Volt egyszer, hol nem volt, az Óperencián még innen, de a szemétszállítók által hagyott üveghegyen és minden józan határon már túl, volt egy Orbanisztán nevű, centrális erőterű, alaptörvényesített, illiberális fejedelemség. És volt annak egy nagy étvágyú ura…

A fejedelem – Őexcellenciája Nagyralátó és Nagytiszteletű Orbán orbán,

Végvár kapitánya, a Centrális Erőtér Centruma, a NER Rendszerura, Orbanisztán Hadainak Vezére, a Hit Őrzője – sok-sok évi uralkodás után egyszer úgy döntött: ideje kipróbálni, milyen is, ha nem várbéli rezidenciájának menzájáról hozat étket, hanem az azt is ellátó, de amúgy a fizetőképes vendégeket sokkal drágábban etető G. Népkonyha Étteremben fogyasztja el estebédjét. Hátha ott más a választék. Behajtatott tehát TEK-es kíséretével a Városliget zöldfelületű mezejére, a híres-neves étterem elé, ahol hajlongó udvaroncok hada, a fejedelemség zászlócskáival integető száz óvodás és a kézcsókkal hódoló nyugdíjasok sorfala között vonult be az elé gördített bíborszínű (nem vörös!) szőnyegen.

Helyet foglalt és végigrendelte a fél étlapot

Evett, ivott bőséggel, jól is lakott rendesen. Oly annyira: kénytelen volt egyik szolgáját szíjgyártóért szalajtani, ugyan tegyen még két lyukat a kieresztett övére, hogy be tudja csatolni.

–Főúr, fizetek! – rikkantott bevégezvén és leöblítvén dús vacsoráját.
–Parancsára felség! – bokázott a fizetőpincér, térült-fordult, s hozta is a számlát.
–Volt akkor ugye előételként egy önkormányzatiság féltucat egyházzal, MANYUP-pal, ombudsmanokkal és Alkotmánybírósággal.

Majd méltóztatott elfogyasztani egy vegyes tálat: oktatás, egészségügy, szociálpolitika, julienre vágott sajtószabadsággal. Rendelt utána felséged egy pártosan tűzdelt főügyészt és műkincsekkel díszített piros pöttyös bankelnök-falatot, felhajtott hozzá két mindent aláíró államfőt és egy házmestert is.

A főfogás Alkotmány volt narancsos választási rendszerrel és Országos Bírósági Hivatallal. Savanyúnak a Ház kedvencét kérte: stadionos-medencés sportsalátát felcsúti módra, fűtve, térkövezve, szotyolával hintve. Desszert gyanánt klopfolt-fosztott ellenzéki képviselő-fánkot kívánt felséged migráncsos-sorosciviles propagandaszószban, kerítve, paprika- és könnygázszórással s hozzá akadémia-koktélt. Kávét nem rendelt, mert fekete.

–Az összesen annyi, mint… – számolgatott a főúr

Mélyültek homlokán a ráncok és megindult a tarkóján egy verejték-patakocska is. – Az annyi, mint… Hirtelen felragyogott az arca, s diszkréten, de jól érthetően mondta: – Mindössze egy, de tényleg csak egyetlen egy demokráciával tartozik felséged a fejedelmi vacsoráért!

–A hivatalomba kérem a számlát, majd átutaljuk. Hajrá Orbanisztán, hajrá orbanisztániak, helló röfik! – zárta le a fizetési ceremóniát Őexcellenciája Nagyralátó és Nagytiszteletű Orbán orbán, Végvár kapitánya, a Centrális Erőtér Centruma, a NER Rendszerura, Orbanisztán Hadainak Vezére, a Hit Őrzője. Felállt az asztaltól.

Becsatolta immár két lyukkal bővebbre engedett derékszíját. Leseperte golyóálló mellényéről a morzsákat, visszagombolta az ingét és igazított a nyakkendőjén. Nem is vette észre: a rácseppent propaganda-szósz csúf foltot hagyott a selyem kravátlin. Azután a kíséretével sietősen elhajtatott a reptérre, ahol már várta egy katonai festésű Dassault Falcon 7X, hogy még a kezdőrúgás előtt elérje az Üzbegisztán-Türkmenisztán meccset…

A fizetőpincér földbe gyökerezett lábbal, a borravaló reménye nélkül, elképedve nézett utána. Ja, el is felejtettem megemlíteni a főúr nevét! Nem csoda, hisz’ mindenki csak főúrnak szólítja. Pedig igazán ritka, hogy így hívjanak valakit: Népfelség János.

Kapcsolódó

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük