Connect with us

Kiemelt hírek

„Mindenki tudja, mennyit loptok ott fönt, hát nekem is jár egy kicsi”

kerékgyártó istván
Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse
Megosztás

Izgalmas életpálya Kerékgyártó Istváné, tele merész váltásokkal: nyakig benne volt, államtitkárként közelről látott bele a hatalmi mechanizmusokba. Immár 20 éve szabadúszó, író. Legújabb, Schnitzler mintájára készült Hurok című művének alcíme Pénzmagyar. 

Németországban is értették….

A darabnak néhány éve Stuttgartban németül volt az ősbemutatója, amit Bagossy László rendezett, akárcsak a magyarországi ősbemutatót, idén februárban:

„Én azt hittem, nem fogják érteni ezt a magyaros mutyizást, ügyeskedést, megalázást. De volt egy közönségtalálkozó, meg több előadás után beszélgettem a nézőkkel, és meglepetésemre azt mondták, értik, miről van szó, mert ne higgyem, hogy náluk nincsenek meg az ehhez hasonló jelenségek. Persze azt hozzátették, hogy jóval kisebb mértékben. Azt mondanám, értették, de szerencséjükre náluk, ha efféle disznóságok kiderülnek, annak következményei lesznek. Nem úgy, mint nálunk.”

„Nektek lehet, nekem meg coki?”

A szerző szerint minél feljebb megyünk a ranglétrán, annál nagyobb a mocsok és annál nagyobb lefele a rúgás, felfele a nyalás. Fontosnak tartja az elit példáját, felelősségét:

„Magyarországon minél följebb megyünk, annál nagyobbak és arcátlanabbak a lopások, ráadásul az ügyészségi és rendőrségi szóvivők ilyenkor rendszerint „bűncselekmény hiányáról” hablatyolnak zavartan. Hát milyen példa ez? Mit gondoljon ilyenkor a kisember? Nektek lehet, nekem meg coki? A darabomban így mondja ezt az egyik szereplő az államtitkár barátjának: „Láttam, mennyit teszel zsebre. Én is megkívántam. Nekem is jól jött egy kis plusz. Mindenki tudja, mennyit loptok ott fönt, hát nekem is jár egy kicsi.”

Bod Péter Ákos: Ha a politikai pozícióból az unokaöcsémnek játszom át az üzletet, akkor az, ne cifrázzuk, lopás

„Aki nincs velünk, az ellenünk van”

Hangsúlyozta, ebben a mai struktúrában aligha van esély a tisztulásra. Pontosabban: azoknál, akik részesei a struktúrának, ami leginkább egy feudális hűbéri rendszerhez hasonlít:

„Fidelitasos egyetemisták végzés után azonnal államtitkárok akarnak lenni (copyright G. Fodor Gábor), hiszen minden fenntartás nélkül kínálják lelküket a romlott hatalomnak. Minél odaadóbb vazallus vagy, annál nagyobb jutalomra számíthatsz hűbéruradtól. De ennél többről van szó: csak akkor számíthatsz bármire is, ha behódolsz. Kádár „Aki nincs ellenünk, az velünk van” állítása így módosult mára: „Aki nincs velünk, az ellenünk van”. Tehát, aki az államtól húz jövedelmet, az orvostól a takarítóig, a kőszínházi színésztől a közmunkásig, a hazai magáncég tulajdonosától az itt működő külföldi cég vezetőjéig, aki függ valamelyest az államtól – és melyik nem ilyen –, jobb, ha vigyáz, mit mond, mit lájkol a Fészbukon – utóbbi figyelésére komoly szervezet épül ki. Itt egy ember szabad igazán, maga Orbán Viktor”

A folytatásban. mi várhat még ránk?

Szerző

Prev1 of 2
Use your ← → (arrow) keys to browse

1 Comment

1 Comments

  1. Molnár Cintia

    2019.04.09 10:06 at 10:06

    Senkik vagytok ti, nem demokraták!
    Ami sérti a nem létező lelkivilágotok,
    Egyszerűen nem adjátok!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük