Connect with us

Kultúra

Semjén médiareform-ötlete milliókat húzna ki a magyar színészek zsebéből

Szomszédok-zanza - 5 perc 39 másodperc
Megosztás

Semjén fővadász Zsolt, miszerint jöhet a pornó és legyen rövid a híradó, nem áll meg itt, kemény pénzzel kopaszthatja meg a magyar színészeket, akik szerintük túl sok jogdíjat kapnak a tévés ismétlések után. A törvényjavaslatot benyújtó Semjén Zsolt úgy indokolta az ötletét: túlzó a díjmérték.

A jelenlegi szabály,

amely szerint ha egy színész valamelyik magyar televízió saját gyártású műsorában vagy rádiófelvételen szerepel, akkor jogdíjat kap minden egyes ismétlés után, 1986-óta van érvényben. Ha elfogadják a keddi javaslatot, akkor a szerzői jogi törvényből kikerül az a félmondat, amelynek értelmében az előadás ismételt sugárzásáért is jár jogdíj az előadóknak, írja a Hvg.hu.

Az ismétlési jogdíjakat Magyarországon az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) szedi be, osztja fel és fizeti ki évente az előadóművészeknek (köztük a szinkronszínészeknek is). A valószínűleg legtöbbször ismételt magyar tévés sorozat, a Szomszédok színésze, Nemcsák Károly a hír kapcsán a BrandTrendnek elmondta:

Tudatosítani szeretném mindenkiben, hogy ezek az ismétlések komoly hasznot hoznak a mai napig is a tévétársaságoknak. Ezekért a műsoridőkért ismétlési jogdíjként a töredékösszegét fizetik ki annak, mintha ugyanennyi új műsort gyártanának.  Az ismétlési jogdíj évtizedek óta jól működik. Rendkívül fontosnak és eredményesnek tartom az EJI tevékenységét a televíziós ismétlési jogdíjak kezelésében.

Az MTVA és a többi tv csatorna is csak a saját gyártású műsorai után köteles jogdíjat fizetni.

Ismétlési jogdíjra minden olyan magyar előadóművész jogosult, aki irodalmi vagy egyéb művészeti alkotás előadásában közreműködött. A 2018-as jogdíjkifizetés során az MTVA csaknem ötezer műsort ismételt meg. A népszerű sorozatok ismétlésével az előadók mellett jól jár az MTVA is, hiszen percenként néhányszáz forint jogdíjat fizet a műsorszámok után. Ekkora összegért a legolcsóbb sorozatok epizódjait sem tudná megvásárolni, új produkciókat pedig végképp képtelen lenne készíteni.

Az Előadőművészi Jogvédő Iroda, amely beszedi a jogdíjakat a tévéktől és kifizeti, úgy számol:

  • 2018-ban 330 millió forint jogdíjat fizettek ki, összesen 4910 film, illetve sorozat szereplőinek,
  • 9200 művész kapott jogdíjat, tehát az átlag közel 36 ezer forint,
  • volt olyan színész, aki 2,7 millió forintot kapott egyetlen év alatt,
  • a tíz leggyakrabban ismételt műsor szereplői összesen 16 millió forintot kaptak.

A Szomszédok színésznője, az Almát alakító Fehér Anna ezt azzal egészítette ki:

„Ma a színészek kevés előadóművészi joggal rendelkeznek, ezért különösen fontos az ismétlési díj, mert a nézők szempontjából is egyértelműen kifejezi az előadó fontosságát. Kifejezi a megbecsülést azért a teljesítményért, amelyet a közönség többször is szívesen tekint meg.”

A mai előadóművészek nincsenek igazán alkupozícióban, nem készül túl sok új műsor

Ebben a pillanatban kizárólag a Magyar Televízió ismétel saját gyártású műsorokat, a két nagy kereskedelmi televízió esetében ez nem jellemző. Így a művészek teljesen kényszerpályán vannak, amikor produkcióra kérik fel őket, néhány kivételtől eltekintve

– mutatott rá a szakember. Gyimesi ugyanakkor kihangsúlyozta, ezek a jogdíjak, tekintettel arra, hogy magyar műsorkészítőkről van szó, kizárólag a hazai előadóművészeket érintik. Nem az történik, mint a zenei jogdíjak esetében. Ez a törvénymódosítás kilencvenkilenc százalékban a magyar alkotóktól vonná el a pénzt.

A Hvg.hu azt is megjegyzi: az ismétlési jogdíj megvonása csak a törvény hatályba lépése után elkészülő műsorokra lesz érvényes, vagyis ha egy régi műsort ismételnek, az után ugyanúgy kell jogdíjat fizetni, mint eddig. A terv ellen tiltakozó művészek szerint kb. 150 millió forinttal rövidítenék meg őket, ha a jövőben készülő műsorok ismétléseiért nem kapnának jogdíjat.

„A jelenlegi törvényjavaslat azért is érthetetlen, mert a szóban forgó összeg nem olyan nagymértékű, ha az MTVA teljes, nyolcvanmilliárdos költségvetésére tekintünk: az elmúlt évben százötvenmillió forintos jogdíj kötelezettsége volt az intézménynek. Ez közel ötezer műsornak, kétszáztizennyolcezer percnyi ismétlésnek felelt meg, így az egy percre jutó jogdíj mértéke a 700 forintot sem érte el. Összehasonlításképpen: egy negyven perces műsor ismétlésének a teljes jogdíja 27800 forint”

– mondta a Népszavának Gyimesi László, az EJI elnöke, aki azt is kiemelte, hogy a törvénymódosítás kilencvenkilenc százalékban magyar művészeket érintene.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük